Hlavní obsah

ČSSD chystá zákon, který donutí úřady mluvit o církevních restitucích

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradbu mlčení, kterou se obehnaly státní úřady chystající vydání majetku církvím, by mohl prolomit zákon, který tento týden podají poslanci ČSSD a který má šanci projít. Pokud se tak stane, Státní pozemkový úřad (SPÚ) a Lesy ČR budou muset začít zveřejňovat obsah církevních žádostí.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na iniciativu ČSSD upozornila Česká televize. Šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc chce v úterý návrh předat ostatním klubům a do pátku novelu poslat do legislativního kolečka.

„Novela nařídí povinným subjektům, aby do třiceti dnů od chvíle, kdy dostanou jakoukoli žádost, ji zveřejnily na internetu. Také by měly zveřejnit to, jak byla žádost ukončena,“ řekl Právu Tejc.

Úřady by měly zveřejnit i žádosti, které už církve poslaly od začátku roku, kdy restituční zákon začal platit. I když církve mají čas na podání žádostí jen do konce roku 2013, má podle Tejce zveřejňování smysl, protože proces vydávání se potáhne ještě minimálně celý rok 2014.

Jediné, co sociální demokraté chtějí dosáhnout, je, aby se na to veřejnost vrhla a začala jednotlivé položky kritizovat.
Marek Benda

Nyní úřady odmítají cokoli o žádostech církví zveřejnit. Právo se pokoušelo získat odpověď i za pomoci odvolání na zákon o svobodném přístupu k informacím, ale marně. Státní pozemkový úřad argumentoval, že nelze zveřejňovat cokoli ze správního řízení.

Podle oslovených právníků navrhovaná novela neohrozí zavedený systém, kdy jsou správní řízení neveřejná. „Pokud parlament rozhodne, aby úřady zveřejňovaly, tak to není v rozporu ani s ústavou, ani s Listinou základních práv a svobod, ani s Úmluvou o lidských právech a svobodách,“ řekl Právu expert na správní právo Pavel Mates.

Současná kontrola navracení majetku podle Tejce není dostatečná, protože pozemkový úřad, který má na starosti vracení půdy, je zároveň správním úřadem, který vyřizuje sporné případy.

Benda: Jen poštvou lidi

„Veřejnost nebo historici, kteří se problematikou zabývají, by mohli poslat informace, které vyvrátí neoprávněnou žádost,“ uvedl Tejc.

Informace o možné změně vlastníka nepochybně podle Tejce také ocení všechny obce, v jejichž katastrech bývalý církevní pozemek leží.

Návrh se nelíbí ODS. „Jediné, co sociální demokraté chtějí dosáhnout, je, aby se na to veřejnost vrhla a začala jednotlivé položky kritizovat,“ řekl Právu šéf poslanců ODS Marek Benda.

Tejc argumentuje, že včasnou informovaností lze předejít špatným rozhodnutím, protože pokud se v budoucnosti ukáže, že majetek byl vydán v rozporu se zákonem, vadné rozhodnutí už nikdo neopraví.

Benda odmítá, že budou rozhodnutí nevratná. „Pokud by byl majetek vrácen protizákonně, tak tam určitě opravný prostředek existuje. Buď by musel daný úřad žalovat sám sebe, nebo by jej musela zažalovat jemu nadřízená složka,“ dodal.

Novelu podpoří KSČM, VV a zřejmě i LIDEM

Novela má šanci na úspěch, protože vedle ČSSD a KSČM ji podpoří poslanci VV a zřejmě i vládní strany LIDEM. Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peak chce o podpoře zákona přesvědčit i své kolegy.

„Principiálně s návrhem zcela souhlasím, nejsem ale zatím seznámena s jeho přesným zněním. Po jeho přečtení budu jednat o případné podpoře i s ostatními kolegy z klubu,“ řekla Právu.

Podle šéfky klubu VV Kateřiny Klasnové jim ještě, když byli ve vládě, premiér Petr Nečas (ODS) slíbil, že veškerý vydávaný majetek bude kontrolovat vláda. „Vzhledem k tomu, že svůj slib nesplnil, rádi návrh na zveřejňování vydaného majetku podpoříme,“ sdělila Právu.

Podle v pondělí zveřejněných informací SPÚ církve již podaly 237 výzev a celkově požádaly o 11 794 pozemků a 33 staveb. K žádnému vydání majetku ještě nedošlo.

Mezi objekty, jejichž část chce církev v restitucích získat, patří i Sázavský klášter.

Reklama

Související články

Církve požádaly o vrácení 8676 pozemků

Církve a náboženské společnosti do pondělí požádaly stát, aby jim vrátil 8676 pozemků a 23 staveb. Podle dat Státního pozemkového úřadu (SPÚ) podaly v této...

Výběr článků

Načítám