Hlavní obsah

Zeman zkritizoval rallye a navrhl zakázat nebezpečné sporty

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v rámci akce Dekáda akcí bezpečnosti silničního provozu zkritizoval automobilové rallye. Přinášejí podle něj smrt účastníkům závodů i divákům, a proto navrhuje jejich zákaz či omezení.

Vyjádření prezidenta republiky k Dekádě akcí bezpečnosti silničního provozuVideo: Besip

 
Článek

Zeman uvedl, že v minulosti podpořil svou záštitou celou řadu různých akcí s výjimkou záštity nad Barum Rallye. „Protože se domnívám, že je to sportovní odvětví, které vede k mnoha smrtelným úrazům jak řidičů, tak diváků. A co hůře, vede k tomu, že televizní diváci těchto přenosů nabudou přesvědčení, že i oni jsou mistři světa, a že když sednou za volant, mohou jezdit stejně tak, jako se jezdí rallye,“ uvedl Zeman na videu.

Tvrdí proto, že by v České republice měly být zakázány nebo omezeny takové sporty, které „vedou k množství smrtelných úrazů, k tomu, že desítky mladých lidí v přímém i nepřímém důsledku jejich konání zemřou a zmaří tak svůj život“.

Zemanova slova označil šéf svazu rallye Autoklubu ČR Pavel Schovánek za "lehké sklouznutí na vlně populismu". "Každý sport je svým způsobem rizikový a nemyslím, že by rallye vybočovala,“ řekl Schovánek.

Dekáda akcí bezpečnosti silničního provozu 2011–2020 si klade za cíl redukovat počty obětí v silniční dopravě. „V optimálním případě může dojít během let 2011 – 2020 ke kumulované celosvětové redukci obětí až o pět miliónů, v případě počtu těžce zraněných osob až o 50 miliónů,“ uvádí Besip, který akci pořádá.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byly zakázány sporty, u kterých jde o život?
ano
30,7 %
ne
69,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 30314 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám