Hlavní obsah

Klaus by manželce post velvyslankyně velmi přál

Bývalý prezident Václav Klaus by své manželce Livii "velmi přál", aby se stala velvyslankyní na Slovensku. Na tento post by ji i přes odpor ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) rád dosadil prezident Miloš Zeman. Klaus to v úterý uvedl po setkání s kardinálem Dominikem Dukou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exprezident Václav Klaus ve své kanceláři v Institutu Václava Klause

Článek

Klaus, který se s Dukou setkal, aby mu popřál k sedmdesátinám, po schůzce vyvracel spekulace některých médií, že je proti tomu, aby jeho žena na diplomatickou misi odjela, protože by se pak cítil odstrčen. "To je nesmysl, já bych jí tu funkci velmi přál," řekl někdejší prezident.

Klaus i jeho žena, původem Slovenka, v předvolební kampani jednoznačně proti Schwarzenbergovi podpořili právě Zemana. Klausová mimo jiné v narážce na rakouskou manželku ministra zahraničí poznamenala, že si neumí na Hradě představit první dámu, která neumí česky.

Exprezident Klaus sice levicově smýšlejícího Zemana označuje za svého ideologického protivníka, s nímž se v české politice potýká už dvě desetiletí, přesto dává často najevo, že Zemana respektuje.

Ministr zahraničí Schwarzenberg nynějšímu prezidentovi v případu Klausové odmítá vyhovět a spor blokuje také nástup dalších diplomatů na zastupitelské úřady. Zeman, který argumentuje svým silným mandátem z přímé volby, už dal najevo, že by případně mohl v této otázce ministra obejít a dohodnout se s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Ten ale takovou možnost odmítl a opakovaně aktéry vyzval, aby spor neřešili veřejně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám