Hlavní obsah

Vyhráli Julínkův tendr na vrtulníky, po vítězství poslali ODS 200 tisíc

Právo, Jiří Hardoš

Majitelé společnosti Alfa-Helicopter, se kterou exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uzavřel na podzim 2008 podle policie pro stát nevýhodnou smlouvu na provozování letecké záchranky, v minulých letech sponzorsky podpořili ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

Od roku 2009 Jan Šebek a Pavel Müller zaslali občanským demokratům dary v celkové výši 200 tisíc korun. Alespoň to vyplývá z veřejně dostupných seznamů sponzorů politických stran od roku 2008, které Právo prošlo.

Kontraktem s Alfa-Helicopter a firmou DSA se momentálně zabývá protikorupční policie. Minulý týden kvůli tomu obvinila Julínka, jenž je pod smlouvou podepsán. Způsobenou škodu kriminalisté vyčíslili na nejméně 792 miliónů korun. Policie nebo armáda by podle nich službu poskytovaly daleko levněji.

Rok předtím nedali nic

Právo v minulých dnech prozkoumalo dostupné přehledy sponzorských darů a zjistilo, že zatímco v roce 2008 Šebek a Müller Julínkově straně žádnými penězi nepřispěli, v následujících letech tomu již bylo jinak.

Hned v roce 2009 poslali každý na účet strany 50 tisíc korun. V roce 2010 i v roce 2011 Müller daroval občanským demokratům opět 50 tisíc korun. Ve výroční finanční zprávě ODS za loňský rok se však již ani jeden z nich neobjevil.

Právo se je pokusilo kontaktovat s žádostí o jejich vyjádření, ale neúspěšně. Telefon uvedený na webu společnosti v úterý nikdo nebral.

Peníze pro nadační fond

Po Julínkově obvinění rovněž vyšlo najevo, že exministr nyní s Šebkem a Müllerem figuruje v orgánech Nadačního fondu Jana Šebka. Fond dostal podle své výroční zprávy v roce 2010 pět miliónů od firmy Alfa-Helicopter, a v tomtéž roce poslal dar 185 tisíc korun společnosti Advance Healthcare Management Institute, kterou spoluvlastní Julínkův bývalý ministerský náměstek Pavel Hroboň.

Členem správní rady Šebkova fondu je vedle Julínka také náměstek olomouckého hejtmana pro zdravotnictví a bývalý šéf olomoucké záchranné služby Michael Fischer (ČSSD).

Ze své pozice podporuje budování heliportů v rámci Olomouckého kraje, a to v odlehlejších místech, s horší dostupností do nemocnic. Výhodou heliportů je, že na nich mohou vrtulníky záchranářů přistávat i v noci. Náklady na výstavbu hradí zpravidla obce a kraj. V Olomouci leteckou záchrannou službu zajišťuje Alfa-Helicopter.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám