Hlavní obsah

Zeman by přijal euro do pěti let, Nečas s Kalouskem mírní jeho optimismus

Praha

Prezident Miloš Zeman prohlásil o víkendu v rozhovoru s německým listem Passauer Neue Presse, že si dovede představit, že by se Česká republika stala během pěti let členem eurozóny a přijala jako svou měnu euro. Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek jsou však v tomto směru spíš zdrženliví.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiér Petr Nečas varoval v České televizi před tím, aby se stanovala pevná data pro přijetí evropské měny. „Bylo by chybou stanovovat pevné datum přistoupení k euru, protože situace je nesmírně dynamická,“ uvedl.

Podobně se k dané problematice staví ministr financí Miroslav Kalousek. Ten navíc upozornil, že Zeman nebude odpovědný za přijetí společné evropské změny. „Pan Zeman nebude mít nejmenší vliv na to, kdy ČR přijme euro, proto se mu to tak snadno říká,“ uvedl v ČT.

Zeman se svým sobotním prohlášením odchýlil od postoje, jenž zastával jeho předchůdce v prezidentském úřadu Václav Klaus. Ten se k euru stavěl dlouhodobě odmítavě.

Současný prezident nechal také počátkem dubna vztyčit na Pražském hradě vlajky Evropské unie. To euroskeptický Klaus odmítal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám