Hlavní obsah

Šéf protikorupční policie Martinec po sporech s Bradáčovou rezignoval

Aktualizováno

Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec v pondělí oznámil, že se rozhodl rezignovat. Podle svých slov si nedokázal představit další spolupráci s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, která si na útvar stěžovala. Martinec za prací svých podřízených stojí a zdůraznil, že k žádným pochybením nedošlo.

Šéf protikorupční policie Martinec odchází na vlastní žádost z funkceVideo: Novinky

 
Článek

Vztahy mezi Útvarem pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a vrchním státním zastupitelstvím se vyostřily poté, co vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dala policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi podnět k prošetření údajného úniku informací z některých kauz. Následně se v médiích prořekla, že na ni útvar pod Martincovým vedením "připravuje kauzu".

Martinec tyto výroky opakovaně odmítl, nicméně podle svých slov usoudil, že spolupráce na této úrovni nemůže dobře fungovat, a rozhodl se proto z čela ÚOKFK odejít. Martinec připomněl, že za jeho útvarem stojí „velmi dobré výsledky“, které podle něj kazí mediální dehonestace. Martinec se rozhodl skončit k 15. květnu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Martin Červíček (vpravo) a rezignující šéf protikorupčního útvaru policie Tomáš Martinec

Policejní prezident Martin Červíček označil jeho rozhodnutí za „chlapské gesto“, kterým pomůže uklidnit a odblokovat situaci. Jeho nástupce bude vybrán podle zákona. S Martincem i nadále počítá na některém jiném postu. „Jsem přesvědčen, že patří (Martinec) do vedení policie, a jeho další spolupráce se bude odvíjet tímto směrem,“ řekl.

Oba muži potvrdili, že se o nastalé situaci bavili již delší dobu a nedělní vyjádření ministra vnitra Jana Kubiceho, jenž uvedl, že si nedovede představit další spolupráci Martince s Bradáčovou, na ně prý nemělo vliv. Martinec se podle svých slov rozhodl pro rezignaci zejména poté, co se v médiích začalo objevovat, že jeho útvar nefunguje, neplní svou roli a nemá výsledky.

Nečas věří ve zlepšení vztahů

Premiér Petr Nečas (ODS) věří, že odchod šéfa protikorupční policie Tomáše Martince pomůže zlepšit komunikaci mezi tímto útvarem a státními zastupitelstvími. "Informaci o tom, že se plukovník Martinec vzdal funkce ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, bere premiér na vědomí a věří, že napomůže zlepšení komunikace mezi protikorupční policií a soustavou státních zastupitelství," citovala ČTK mluvčího vlády Jana Hrubeše.

Tomáš Martinec

Martinec stál v čele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) od března 2011.

Tehdy vystřídal Libora Vrbu. Již před tím u tohoto útvaru působil na pozici náměstka.

Martinec působí u policie od roku 1986, od té doby prošel řadou útvarů včetně protidrogové centrály, či kriminální policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám