Hlavní obsah

Devět tisíc za plesnivou garsonku? Romové v Liberci platí, ale domy chátrají

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Bezmála devítitisícové nájemné za garsonku s často plesnivými zdmi platí zejména romští nájemníci v činžovních domech ve vyloučených lokalitách na okraji stotisícového Liberce. Podle studie mapující ghetta v Liberci žije v obdobných podmínkách v několika ubytovnách a čtrnácti nájemních domech 1100 lidí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Činžovní domy ve Vojanově ulici patří k nejproblematičtějším lokalitám v Liberci.

Článek

Už letmý pohled na rozblácený dvůr plný nepořádku u oprýskaného domu potvrzuje, že činžovní domy ve Vojanově ulici patří, jak uvádí studie, k nejproblematičtějším lokalitám v Liberci. Opravy jsou většinou jen provizorní, výjimkou je pouze několik nových plastových oken, která na omlácené fasádě doslova září.

Skutečné problémy ale nejsou zvenčí vidět, například v jednom z domů několik let nefungovaly odpady a splašky odtékaly rovnou do suterénu.

„Kdyby nám sem navezl kupu štěrku, vypadalo by to tu jinak,“ ukazuje asi padesátiletý Rom směrem na skupinku malých dětí, jak po kotníky ve vodě vymetají bahno ze dvora přes plot ke vchodu do sousedního domu. Tam bydlí také výhradně Romové, upozorňuje starší Rom pokuřující před domem. V každém z domů bydlí 10 až 12 rodin.

„Naštěstí už bydlím jinde. Platil jsem tady 8600 korun měsíčně. Přitom to byla hrůza. V koupelně a předsíni plíseň, všude zatékalo,“ vypráví starší muž a ukazuje na protější dům, který je ve stejně zuboženém stavu.

Rozhovor? Jedině za 10 tisíc, řekl majitel

„Nic tady nefoťte, nemáte povolení majitele,“ rozohnila se menší blondýnka, která dům spravuje. Po chvíli mi dává k uchu mobilní telefon, abych si promluvil s majitelem.

„Za 10 tisíc korun odpovím na všechny otázky. Já jsem aristotkrat, nebudu nic říkat zadarmo,“ vyslovil své podmínky hlas ve sluchátku.

Starší Rom zná majitele domu a reakce ho nepřekvapila. „Do toho baráku nic neinvestuje. Říká si: Cikánům to nevadí, ale hlavně plaťte a opravte si všechno sami,“ rozzlobil se.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám