Hlavní obsah

Nečas: ČSSD chce z ústavu pro studium totality udělat ústav marxismu-leninismu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas uvedl ve středu po jednání vlády, že se sociální demokraté snaží svými aktivitami v Senátu změnit Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v ústav marxismu-leninismu. Senát, v němž má nyní většinu ČSSD, jmenuje radu tohoto ústavu. Vláda tvrdí, že se opozice pokouší jmenováním některých členů rady paralyzovat ústav a změnit interpretaci totalitní minulosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády.

Článek

Úkolem ÚSTR, který je zřízen zákonem, je nestranně zkoumat totalitní dobu. Vynořili se kritici rady, kteří jí vyčítají, že chce ústav paralyzovat. Někteří se dokonce obávají změny interpretace totalitní minulosti.

„Vše nasvědčuje tomu, že levicový Senát volbou příslušných členů Rady jde cestou, kdy sociální demokracie začíná předplácet svoji budoucí otevřenou nebo skrytou koalici s komunisty,“ prohlásil ve středu Nečas.

Podle něj chtějí sociální demokraté změnit současný ústav v „ústav marxismu-leninismu“. Dodal, že politizace ústavu, k níž nyní dochází, jej nesmírně poškodí.

Že je ústav zpolitizovaný, si myslí i někteří historici. Například Vilém Prečan v pondělí obvinil pravici i levici z politického ovlivňování. Podle Prečana si nejprve pravice sestavila pravicovou Radu, aby nyní „ukazovala svaly“ ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám