Hlavní obsah

Historici našli na Znojemsku ostatky střeleckého esa wehrmachtu

– Vrbovec
Právo, Jan Trojan

V úterý odpoledne historikové Moravského zemského muzea se svými německými kolegy učinili pozoruhodný objev. S jistotou identifikovali pozůstatky špičkového tankového střelce německého wehrmachtu Kurta Knispela a dalších vojáků. Hroby se nacházejí v obci Vrbovec na Znojemsku. Právu to oznámila mluvčí muzea Eva Pánková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Knispel měl na krku identifikační plíšek

Článek

V lokalitě pracovali archeologové od pondělí, Němci hledali cíleně právě Knispela.

„Na místě dnešního jabloňového sadu bylo pohřbeno celkem 20 vojáků. Archeologové už nevěřili, že Knispelovy ostatky najdou, jeho tělo bylo dvanáctým objeveným. Na krku měl identifikační plíšek,“ potvrdila Pánková.

Knispel dosáhl 168 potvrzených vítězství, z toho 42 jako velitel tanku a 126 jako tankový střelec. Oficiálně nepotvrzených bylo dalších 27.

Foto: http://kurt-knispel.webnode.cz/

Blíže neidentifikovaná fotografie Kurta Knispela

Legendární tankista se narodil 20. září 1921 v malé vesnici Salisfeld, která se od roku 1924 nazývá Salisov, ležící na Jesenicku. Po zabrání Sudet v roce 1938 se československý občan Knispel přihlásil k německé národnosti. Vyučil se automechanikem a na podzim 1940 vstoupil do německé armády.

Stojící tank trefil na tři kilometry

Jeho životopisci uvádějí, že hned při svém bojovém křtu v oblasti Minsku a Smolenska v létě 1941 zasáhl na vzdálenost 800  metrů sovětský tank T-34 a do ledna 1943, kdy bojoval u Stalingradu, Volchova a na Ladoze, zničil dalších 12 tanků.

Foto: Profimedia.cz

Tank Tiger IV

S modernějším tankem Tiger VI zasáhl pohybující se nepřátelský tank na vzdálenost 2 km, stojící tank až na tři kilometry. Bylo to v těžkých bojích u Kurska v roce 1943, zničil tam tehdy celkem 27 tanků a samohybných děl. Po dosažení padesátého vítězství mu 24. července 1943 udělili Železný kříž první třídy. Bojoval také po vylodění spojenců v Normandii, poté ho poslali zpět na východ.

Po těžkých bojích v Maďarsku ustoupily zbytky Knispelovy jednotky přes Rakousko na území tehdejšího protektorátu Čechy a Morava, odkud se chtěly probít do amerického zajetí.

Dvě teorie Knispelova úmrtí

Odborníci z Deutsche Dienstelle, úřadu se sídlem v Berlíně, vycházeli ze dvou rozdílných záznamů. V deníku velitele 503. oddílu těžkých tanků hauptmanna von Diest-Körbera stojí: „…Dne 30. dubna 1945 jsme v prostoru Nová Ves až Vlasatice odrazili několik ruských útoků a zničili deset sovětských tanků. Sami jsme však ztratili dva královské tygry i s jejich veliteli – Feldwebelem Knispelem a Feldwebelem Skodou.“

Jiný člověk ze stejné jednotky uvádí: „Urbau (Vrbovec) je pohřební místo úspěšného střelce Kurta Knispela, který byl 29. dubna 1945 zraněný u Stronsdorfu a zemřel na hlavním polním obvazišti Urbau. Tam byl na obecním hřbitově pohřben“.

Ve středu dopoledne bude pohřebiště uvedeno do původního stavu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Knispel měl krku identifikační plíšek

Reklama

Výběr článků

Načítám