Hlavní obsah

Škatulata ve vedení policie: noví náměstci i krajští šéfové

Právo, Jakub Troníček

Policejní prezident Martin Červíček rozjel první větší změny v nejvyšších patrech policie od svého loňského nástupu do funkce. Od prvního dubna se tak změní nejužší vedení policejního prezidia, ale i dvou významných moravských krajů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Článek

Jako svého klíčového náměstka pro kriminálku, který má pod sebou i elitní celostátní útvary a tím i velmi citlivé informace z vyšetřování, potvrdil svého dosavadního zástupce Václava Kučeru.

Do vedení pak na základě výběrového řízení prezident pozval coby náměstka pro uniformovanou policii i stávajícího šéfa moravskoslezského ředitelství Tomáše Tuhého. Ten si své místo přitom prohodí se stávajícím náměstkem Tomášem Kuželem, který se z prezidia dobrovolně stáhnul.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ředitel moravskoslezských policistů Tomáš Tuhý (vlevo) a zlínský státní zástupce Roman Kafka

Tím ovšem škatulata na klíčových postech nekončí, Kužel byl totiž „náměstkováním“ na prezidiu podobně jako Kučera dosud jen pověřen a oficiálně je stále ředitelem jihomoravské policie. Tu tak po jeho přesunu do Ostravy povede stávající šéf celorepublikové dopravky Leoš Tržil.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Rozsáhlé změny v policejním managementu Právu potvrdila Červíčkova mluvčí Pavla Kopecká s tím, že všechny se odehrají k začátku dubna.

Červíček každopádně bude muset ještě řešit citlivý problém s dopravní službou, protože na té dosud panuje dvojvládí.

Kromě Tržila je totiž formálně ředitelem i Zdeněk Bambas, kterého sice někdejší vedení policie v roce 2007 odvolalo, ale současný ministr vnitra Jan Kubice ho kvůli nezákonnosti tohoto kroku vrátil předloni do funkce.

Odchodem Tržila se tak Bambas stane opět jediným ředitelem dopravky, a pokud se této funkce sám nevzdá, což doposud odmítal, má na ni zákonný nárok.

Bambas přitom neuspěl už v několika výběrových řízeních na vysoké policejní posty, ostatně neúspěšně se hlásil i teď na místo náměstka pro uniformovanou policii, kde ho ve výběrovém řízení porazil právě Tuhý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám