Hlavní obsah

Peake: Picek oslavil Chartu 77 vstupem do KSČ, Nečas ho přesto nechá jmenovat ministrem

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

I přes nesouhlas vicepremiérky a šéfky LIDEM Karolíny Peake navrhne předseda vlády Petr Nečas (ODS) jmenování Vlastimila Picka ministrem obrany. Právu to v pondělí potvrdila Peake, která má výhrady kvůli Pickovu členství v KSČ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake

Článek

"Premiér mi potvrdil, že platí jednou načatá dohoda s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a že navrhne jmenování Vlastimila Picka na post ministra obrany. Konstatovala jsem, že měl být navržen kandidát na základě dohody tří koaličních stran a pogratulovala jsem premiérovi, že oslovil Picka, který oslavil sepsání Charty 77 vstupem do KSČ, ze které vystoupil až v roce 1990," prohlásila Peake.

Podle vicepremiérky je fungování resortu Nečasova zodpovědnost, proti jmenování svého bývalého prvního náměstka na obraně se postavila opakovaně v minulosti.

"Je to další ukázka toho, že neplatí předem stanovené principy," dodala s tím, že ale z vlády LIDEM odcházet nehodlají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek

Peake dále kritizovala fakt, že již tři měsíce čeká na obraně zákon o vojácích z povolání a zatím bylo jen odsunuto datum, kdy má zákon projednávat vláda.

Nečas potvrdil jmenování

Premiér Petr Nečas v pondělí v oficiální zprávě potvrdil, že navrhl prezidentovi jmenování Vlastimila Picka ministrem obrany.

"Vlastimil Picek zcela vyhovuje představě o nestranickém odborníkovi, který má všechny předpoklady zastávat funkci ministra obrany. Uplynulé tři měsíce také dokázaly, že je schopen plnohodnotně zastupovat resort doma i v zahraničí," uvedl Nečas.

Picek bude prezidentem Milošem Zemanem jmenován do funkce v úterý v 11 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám