Hlavní obsah

Loni touhle dobou bylo 24 stupňů, letos padaly mrazivé rekordy pod -20

– Praha
Novinky, val

Ranní teploty o tomto víkendu spadly na mnoha místech republiky hluboko pod bod mrazu. Někde teploty klesly na méně než -20 stupňů, a překonaly tak více než staleté rekordy. Zajímavé je, že přesně před rokem byly pokořeny zcela opačné rekordy, když teploty vyšplhaly i nad 24 stupňů nad nulou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

„V lednu by takové teploty nikoho nepřekvapily, ale pohled na teplotní rekordy ukazuje, že teď v březnu takové teploty nejsou zcela běžné,“ informovali v neděli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejnižší teploty naměřili v sobotu ve známých mrazových kotlinách, jako je Kvilda-Perla na Šumavě (-26,3 stupně), Jelen v Krušných horách (-26,2) nebo Březník na Šumavě (26). „Mimo hory naměřila stanice Jablonné v Podještědí v Libereckém kraji -14,6 °C, Stráž pod Ralskem -14,5 °C, Konstantinovy Lázně a Mariánské Lázně -14,1 °C a stanice Česká Lípa -13,9 °C a Strojetice -13,8 °C,“ informovali meteorologové.

Na některých stanicích dokonce v sobotu padly více než stoleté rekordy. Například v Teplicích překonalo sobotních -10,4 stupně 126 let starý rekord, kdy bylo v roce 1887 naměřeno -9,5 stupně Celsia.

Loni padlo 136 rekordů

Chladno však bylo také v neděli ráno, přestože se mírně oteplilo. Nejchladněji bylo na stanici Jizera, kde naměřili minus 19 stupňů, uvedla ČTK.

Zajímavé je však to, že přesně před rokem padaly opačné rekordy. Loni v sobotu 17. března bylo nejtepleji ve středočeských Dobřichovicích, kde naměřili 24,2 stupně Celsia. Pražské Klementinum zase překonalo 221 let starý rekord s 20,3 stupně. Celkem tehdy padly rekordy na 136 stanicích v Česku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám