Hlavní obsah

Operátoři se dušují: Data klientů Číňanům nesvěřujeme

Právo, jt

Čeští mobilní operátoři využívající služeb čínských telekomunikačních gigantů Huawei nebo ZTE odmítají, že by těmto společnostem poskytovali jakákoli citlivá data. Právo tento týden informovalo, že před čínskými firmami kvůli možné průmyslové špionáži varovala tajná služba státní správu, na privátní sektor ale žádné páky nemá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U mobilních operátorů se přitom scházejí citlivé údaje – od záznamů o uskutečněných hovorech až po archív jejich obsahu – a na správě mobilních sítí se podílí právě Huawei. Společnosti T-Mobile a O2 teď navíc potvrdily, že čínský gigant pro ně bude stavět nové datové sítě čtvrté generace.

Mluvčí obou operátorů nicméně jakékoliv obavy z úniku chráněných údajů odmítají.

„Zákaznická data jsou přísně chráněna a dodavatelé k nim nemají přístup. Jako společnost spadající do německého koncernu máme nesmírně přísná bezpečnostní opatření, jejichž nedílnou a klíčovou součástí je ochrana dat. Dodavatelská výběrová řízení jsou přísně posuzována také z bezpečnostního hlediska,“ uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Podobně se vyjádřil i zástupce O2 Hany Farghali. Podle něj jsou dodavatelé včetně Huawei vázáni čistě jen k dodávce zboží nebo služeb. „V provozu sítě jsou data našich zákazníků zajištěna bezpečnostní autoritou, která odděluje dodavatele od zákaznických dat  a od údajů o konfiguraci sítě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám