Hlavní obsah

Senátoři chtějí prověřit, jestli Nečasův podpis amnestie není trestný

• Aktualizováno

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl ve středu požádali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prozkoumal, zda se premiér Petr Nečas (ODS) podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu.

Foto: Jan Švábek, Právo

Premiér Petr Nečas.

Článek

Podle senátorů by mohl být Nečas podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby, protože Klausovo amnestijní rozhodnutí podepsal bez toho, že by je předtím předložil vládě k projednání.

Štěch a Antl v žádosti poukázali na to, že Úřad vlády neeviduje žádnou formu komunikace s Kanceláří prezidenta republiky ohledně amnestie, a také členové vlády přiznali, že amnestii neprojednali.

"Odpovědnost z ústavy přitom leží na vládě jako celku," upozornili Štěch a Antl. Podle nich tak Nečas znemožnil posouzení dopadů amnestijního rozhodnutí prezidenta republiky a projednání vládou, čímž překročil svou pravomoc a "rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky".

V žádosti se podotýká, že Nečas by mohl být podezřelý z trestného činu, i kdyby jednal nedbalostně. Štěch a Antl současně nejvyššího státního zástupce vyzvali, aby si od státních zastupitelství vyžádal zvláštní zprávu o trestních oznámeních podaných na postup předsedy vlády či jiného člena vlády v souvislosti s podpisem novoroční amnestie, o vyšetřování a výsledcích a aby svá zjištění zveřejnil.

Výsostné právo prezidenta

Nečas se stal po podpisu kritizované amnestie terčem kritiky. Uškodil mu také jeho výrok, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem.

Za to, že Nečas o amnestii neinformoval celou vládu, jej zkritizovali i koaliční politici, například ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám