Hlavní obsah

Přežila frenštátskou tragédii, teď píše diplomku o problematice soužití

Novinky, Denisa Telaříková

Před očima má 40letá Beáta Houšťavová stále okamžiky z tragického rána 17. února, kdy ona, její manžel a dva synové přežili výbuch panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Při něm zahynulo šest lidí včetně útočníka, tři lidé se stále ze zranění léčí v nemocnici. Houšťavová si ve středu převzala výtěžek sbírky ve výši 33 333 korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Beáta Houšťavová se stále vzpamatovává z frenštátské tragédie. Věří ale, že školu do léta dokončí.

Článek

„Přežili jsme jen zázrakem. Asi půl hodiny jsme čekali na záchranu, bytem létaly střepy. Je to opravdu zázrak, že jsme neuhořeli, neudusili se, či nevykrváceli,“ zavzpomínala na neštěstí Beáta Houšťavová.

Dodala, že v první chvíli v nemocnici, když si uvědomila, že s rodinou přišli o vše, že nemají kde bydlet a ještě jsou zadlužení, ani nechtěla žít. „Stále jsem na nemocenské. Kluci už chtěli jít do školy, tak snad to nějak zvládnou. Nejhorší jsou pro nás večery a noci. Přes den pod tíhou nějaké zodpovědnosti se snažíme fungovat, ale po večerech a nocích to na nás doléhá,“ svěřila se žena, která zpočátku, když byla v šoku, stále nemohla uvěřit, co se stalo. Doufala prý v probuzení z hrozného hororového snu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Panelový dům ve Frenštátě po výbuchu plynu.

Bakalářskou práci má na téma společenství vlastníků

Beáta Houšťavová si ve středu na ostravské Vysoké škole podnikání převzala výtěžek sbírky ve výši 33 333 korun. Je v posledním ročníku bakalářského studia podnikání, které by ráda do léta dokončila. Dvě státnice již má hotové, musí jen obhájit bakalářskou práci. Paradoxem je, že tématem její práce je problematika institutu společenství vlastníků.

„Je to problematické téma, zákony nejsou dostatečné. Naše společenství vlastníků z frenštátského domu, který je již zdemolován, se snažilo vyřešit problémy se sousedem. A dopadlo to tak, jak to bohužel dopadlo," zavzpomínala se slzami v očích Beáta Houšťavová.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Beáta Houšťavová (vpravo) si ve středu převzala na ostravské Vysoké škole podnikání výtěžek ze sbírky ve výši 33.333 korun. Peníze jí předal rektor Jiří Cienciala.

"Nás ten člověk nebral prostě vážně a neplatil do fondu oprav a soudil se s námi, i když stále pře prohrával a zadlužoval se víc a víc. A my se bránili žalobou. Společenství po něm chtělo jen zákonné platby, které se týkají všech vlastníků. Platili jsme za něj vodu, svícení společných prostor a veškeré revize,“ uvedla Houšťavová a dodala, že nyní jejich právnička řeší, jak společenství již neexistujícího paneláku zrušit.

Podle Houšťavové tato forma vlastnictví není příliš dobrá. „Možná ta společenství vlastníků bytových jednotek ve vysokých panelácích, kde je velké množství bytů a ne jen šest, jako bylo u nás, tak tam to snad může fungovat. Je rozdíl, když dva či tři byty neplatí do fondu oprav v domě s 50 byty a v domě se šesti byty. Pro ten malý dům to je likvidační. My jsme měli na rekonstrukci domu úvěr. Kdybychom za něj neplatili, tak bychom o byty přišli všichni.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám