Hlavní obsah

Zeman: Můj úřad nemůže být používán ve prospěch jakékoliv strany

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený prezident Miloš Zeman v úterý poskytl Právu exkluzivní rozhovor, ve kterém mimo jiné řekl, že jeho budoucí kancléř Vratislav Mynář bude moci funkci vykonávat pouze jako řadový člen zemanovců. A že prezidentský úřad nebude moci být používán k propagaci jakékoli strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

Oznámil jste, že na pozici kancléře chcete jmenovat předsedu Strany práv občanů – zemanovci (SPOZ) Vratislava Mynáře. Nebudete považovat za problém, když by Mynář v pozici kancléře zároveň i nadále působil ve funkci v rámci SPOZ?

Pokud bude působit jako řadový člen SPOZ, tak to není nic proti ničemu. Nebudu mít námitek, když v mém týmu budou pracovat řadoví členové jakékoliv politické strany. Ostatně pokud vím, například Hynek Kmoníček (budoucí ředitel zahraničního odboru Hradu – pozn. red.) je řadovým členem ČSSD. Ale v žádném případě neplatí, že úřad kancléře může být používán k politické propagaci jakékoliv politické strany. Protože to už je soukromá věc těchto lidí, kterou mohou provozovat pouze ve svém volném čase.

Vratislav Mynář v pondělí uvedl, že s vámi tuto záležitost chce probrat. Už jste se o tom bavili?

Mluvili jsme o tom a já jsem řekl totéž, co jsem říkal tady. Podívejte se, když se seznámíte s náplní práce kancléře, tak tuto náplň nelze prakticky využít ve prospěch jakékoliv politické strany, protože to je administrativní, respektive manažerská funkce. Například v úterý jsem přijal anglický pár, prince Edwarda s chotí. A řekněte mně, jak přijetí tohoto páru lze využít ve prospěch jakékoliv politické strany.

V pátek přijedete na sjezd ČSSD, kde pronesete projev, nebo řekněme zdravici. Budete například hovořit o tématu, které často zmiňujete, že by soc. dem. jako politická strana měla upřednostňovat zkušené komunální a regionální politiky?

To je můj názor, který se týká jakékoliv politické strany. Tedy samozřejmě i ČSSD. Ale je to názor, který nikomu nevnucuji. Pouze se domnívám, že je to běžný západoevropský a koneckonců i americký model a že bychom ho měli přejmout.

V inauguračním projevu jste zmínil zavedení majetkových přiznání. V rámci Sněmovny od stran vládní koalice zaznělo v tomto směru odmítavé stanovisko. Takže to vypadá, že nyní nemá tento návrh šanci. Budete přesto majetková přiznání i v tomto volebním období prosazovat?

Víte, kdyby člověk prosazoval jenom návrhy, o kterých má stoprocentní jistotu, že projdou, tak by dělal velice málo. Ono se říká, že pravda zpravidla vzniká z menšinového názoru. Čímž neříkám, že každý menšinový názor je pravdivý. Domnívám se, a v tom jsem se soc. dem. zcela zajedno, že skutečná majetková přiznání mohou být účinným nástrojem boje proti korupci. Liším se ovšem od soc. dem. v jejím názoru na tzv. prohibitivní daň 76 procent, protože se domnívám, že to je totéž, jako když zloděj ukradne auto, vy toho zloděje chytíte, ale řeknete mu, že si může nechat 24 procent. To znamená například volant, přístrojovou desku a první dvě sedačky.

V úterý byla publikována petice některých osobností, které vás obvinily, že jste ve svém inauguračním projevu, když jste hovořil o ostrůvcích negativní deviace, zaútočil na svobodu slova. Jde o pasáž týkající se médií. Co o této akci soudíte?

Za prvé jsem tu petici ještě nedostal, za druhé nevím, o jaké osobnosti jde. A za třetí, pokud ony zaútočily na můj inaugurační projev, tak se domnívám, že útočí na svobodu mého slova.

Celý exkluzivní rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem, v němž mimo jiné hovoří o svých plánech na budoucí bydlení, o první zahraniční cestě na Slovensko, setkání s předsedou EK Barrosem či vztyčení evropské vlajky se dočtete ve středečním vydání deníku Právo.

Anketa

Bude Miloš Zeman nadstranickým prezidentem?
Ano
55,6 %
Ne
36,6 %
Nevím
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39831 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám