Hlavní obsah

Příští týden uhodí mrazy, pak se znovu oteplí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po chladném příštím týdnu přijdou průměrné teploty, které by měly vydržet až do počátku dubna. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je teplotní průměr v období od 11. března do 7. dubna asi 5.1 stupňů Celsia. Příští týden meteorologové očekávají teploty až mínus 13 stupňů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle statistik z let 1981 až 2010 byla v období od 11. března do 7. dubna průměrná teplota v ČR 5,1 stupně a průměrný úhrn srážek 42 milimetrů. Letos se teploty v tomto období budou podle ČHMÚ se 60procentní pravděpodobností pohybovat právě kolem průměru.

U srážek už výhled není tak jednoznačný, s 50procentní pravděpodobností budou srážky průměrné a se 40procentní podprůměrné. Ve čtvrtek ústav informoval, že příští týden se v republice znatelně ochladí. Přes den lze očekávat teploty od nuly do minus pěti stupňů, v noci od minus pěti do minus deseti, při delším vyjasnění až do minus 13 stupňů.

Nyní meteorologové předpověď potvrdili. "Druhou dekádu března očekáváme teplotně výrazně podprůměrnou," sdělili. Poté až do konce měsíce bude počasí podle ČHMÚ teplotně průměrné nebo mírně podprůměrné. "Na začátku dubna by se mělo postupně dál oteplovat a teploty budou dosahovat většinou průměrných hodnot," doplnili pracovníci ústavu.

Nejnižší průměrná teplota byla ve zmíněném období zaznamenána v roce 1958, a to minus 0,3 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 1974, kdy teplotní průměr dosáhl 8,7 stupně.

ČHMÚ začala letos v březnu vydávat měsíční předpovědi bez konkrétních údajů o teplotách a množství očekávaných srážek. Tyto předpovědi totiž příliš nevycházely. Nové předpovědi udávají jen pravděpodobnost, s jakou budou v daném období srážky a teploty podprůměrné, nadprůměrné či průměrné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám