Hlavní obsah

Sopky zásadně pomohly omezit růst teplot na Zemi, tvrdí nová studie

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes nárůst globálních průměrných teplot v posledních letech není situace zdaleka tak zlá, jak věštily některé předpovědi. Nová studie však tvrdí, že zásadní vliv na to měla série menších a středních sopečných erupcí, které vyvrhly do atmosféry tuny prachu, který při rozptýlení v atmosféře výrazněji blokoval sluneční záření, a průměrné teploty jsou tak nižší, než by mohly být.

Foto: Reuters

Lidé pozorují sloup kouře stoupající ze sopky Copahue na chilsko-argentinské hranici

Článek

"Mezi lety 2000 až 2010 vzrostla podle měření koncentrace oxidu uhličitého o více než pět procent. To by samo o sobě zvýšilo průměrné teploty o 0,2 stupně Celsia," citoval server ScienceAAS klimatologa Ryana Neelyho z Coloradské univerzity. Nicméně částice rozptýlené v důsledku vulkanické aktivity podle něj zmenšily nárůst průměrné teploty až o 25 procent.

Z údajů získaných pomocí satelitů vyplývá, že se ve sledovaném období zvyšovala míra rozptylu slunečního světla na aerosolových částicích ve stratosféře o 4 až 7 procent. Někteří vědci však tento stínící efekt připisovali nárůstu emisí v Indii a Číně. Neely však s kolegy prokázal, že lidská aktivita se na nárůstu koncentrace stínících aerosolů podílela jen minimálně, a s pomocí počítačového modelu dokazují, že se o ochlazení postaraly sopky.

Kolísání koncentrací aerosolů a zesilování jejich účinků odpovídalo sopečným erupcím. Jednotlivé výbuchy v různých částech světa do modelu přesně zapadaly ve správný čas. "To je velmi přesvědčivé," komentoval studii William Randel z Národního centra pro výzkum atmosféry v Boulderu.

Reklama

Výběr článků

Načítám