Hlavní obsah

Za chyby v tendru musí Krajská zdravotní vrátit 111 miliónů

Právo, ape
Ústí nad Labem

Zhruba 111 miliónů korun bude muset společnost Krajská zdravotní (KZ) sdružující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji vrátit do Regionálního operačního programu Severozápad. Část z 352 miliónů, které společnost dostala jako dotaci na nákup zdravotnických přístrojů, po ní chce dotační úřad za chyby v tendru.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Úřad regionální rady v Ústí nad Labem

Článek

Dotační úřad chtěl původně po odhalení chyb vrátit celou částku, Krajská zdravotní se ale odvolala k ministerstvu financí. „Ministerstvo financí zamítlo odvolání Krajské zdravotní proti nařízenému odvodu ve výši 352 miliónů korun,“ řekl Právu mluvčí Úřadu regionální rady Severozápad Vojtěch Krump.

Ministerstvo financí však zároveň schválilo k certifikaci 241 miliónů korun. Odvodem Krajské zdravotní by pak měl být rozdíl částek, tedy zhruba 111 miliónů korun. Přesnou částku, kterou by měla firma vracet, ale dotační úřad specifikovat nechtěl.

Přesná částka se musí dopočítat

„Jde o pět projektů, částka se musí přepočítat, úřad se tím bude nyní zabývat,“ dodal Krump s tím, že až bude částka dopočítaná, vypíše dotační úřad Krajské zdravotní platební výměr.

Vedení nemocnice zatím informace o vracení peněz nemá, proto se k němu nechce vyjadřovat.

Rozhodnutí úřadu vychází z názoru Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který ale Krajská zdravotní napadla u soudu. Ten vydal vloni v lednu zatím jen předběžné opatření, že firma nemusí do jeho rozhodnutí platit udělenou pokutu 700 000 korun. Vedení KZ již tehdy uvedlo, že pokud jí Krajský soud v Brně nedá za pravdu, chce podat i kasační stížnost k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám