Hlavní obsah

STK budou pod dohledem kamer, kontroly mohou podražit

Pravděpodobně během příštího roku budou muset být všechny stanice technické kontroly (STK) napojeny na kamerový systém, který umožní lepší centrální státní dohled nad technickými kontrolami vozidel. To může znamenat i zdražení prohlídek vozidel. Informoval o tom mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Známky o provedené technické kontrole a měření emisí na SPZ.

Článek

"Na zavedení kamerového systému je třeba minimálně deset milionů Kč, jednotlivé STK se budou muset vybavit kamerami na vlastní náklady," konstatoval mluvčí. Náklady na vybavení jedné stanice se přitom odhadují na zhruba 100 tisíc korun. To by mohlo v budoucnu znamenat další zdražení technických prohlídek.

Se zavedením kamerového dohledu počítá novela zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, kterou mají na jaře projednávat poslanci. V případě schválení nabude norma účinnosti půl roku po uveřejnění ve Sbírce zákonů.

Již čtyři roky jsou STK napojené na centrální počítačovou síť, která umožňuje on-line zjistit, jaká vozidla byla kontrolovaná nebo jak dlouho kontrola trvala. Podle odborníků mohou benevolentní stanice technické kontroly částečně za vysoký výskyt aut s pozměněnými identifikátory nebo s nevyhovujícím technickým stavem.

STK kontroluje jak ministerstvo dopravy, tak i krajské úřady, které vydávají a odebírají licence jednotlivým stanicím. Ministerstvo za loňský rok zkontrolovalo 147 STK a 103 stanic měření emisí (SME). U 18 SME nařídilo okamžitě zastavit provádění měření emisí kvůli zjištění závažných závad v činnosti stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám