Hlavní obsah

V sutinách panelového domu našli tři mrtvé děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm
Aktualizováno

Hasiči našli v noci na pondělí v sutinách zříceného panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku čtyři těla. Tři z nich jsou děti, jedno z nich zřejmě předškolního věku. Výbuch v panelovém domě tak má už pět obětí. Řekl to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Jeden dospělý člověk se ještě pohřešuje.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Panelový dům ve Frenštátě po výbuchu plynu.

Článek

„Policisté případ vyšetřují jako podezření z trestného činu obecného ohrožení,“ řekla v pondělí dopoledne Právu mluvčí policie Soňa Štětínská. Zároveň odmítla komentovat jakékoliv verze případu s tím, že vyšetřování je teprve na začátku.

Exploze v panelovém domě v centru města nastala v neděli krátce před 04:00. Pravděpodobně se jednalo o výbuch plynu. Po výbuchu propukl požár, který zničil celý dům.

Podle Kůdely byla nalezená těla zavalená a ohořelá. Dětské oběti jsou ve věku mezi třemi až osmi lety.

Nájemník ostatním vyhrožoval

Příčina výbuchu se šetří, ale sousedé se přiklánějí k myšlence, že výbuch někdo způsobil úmyslně. V domě podle České televize bydlel muž, který topil propan butanem a lidem vyhrožoval, že je zabije. Z domu měl být vystěhován.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Před městským úřadem je vyvěšená černá vlajka.

"Musíme pracovat se všemi verzemi, i s verzí, že by se mohlo jednat o podezření z nějakého úmyslného trestného činu, který nelze vyloučit," řekl moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Výbuch plynu ve Frenštátu pod RadhoštěmVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

První oběť neštěstí oznámila policie hned v neděli ráno a také informovala, že jsou pohřešovány tři děti a dva dospělí. Hasiči je nalezli v noci při postupném odklízení trosek. Jeden dospělý člověk se stále pohřešuje.

Hasiči pokračují v odklízení trosek, dům postupně rozebírají.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hasiči museli trosky domu strhnout

"Střídá se přitom vždycky deset hasičů, kterým v hledání pomáhají psi. Probíhá to tak, že těžká technika nejprve sebere panel a zbytek se odklízí ručně," řekl Kůdela. Odklízení trosek podle něj bude pokračovat nejméně celý den.

Při neštěstí bylo dále zraněno 11 lidí, mezi nimi jeden dobrovolný hasič a tři děti. V kritickém stavu leží na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě žena, která utrpěla popáleniny na 90 procentech těla, a muž, jenž byl popálen na více než 50 procentech těla. Ostatní zranění jsou podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného mimo ohrožení života.

Odklízení sutin domu po výbuchu plynuVideo: Právo

V domě se propadla střecha

Třípatrový dům s šesti byty byl součástí bloku tří domů v centru Frenštátu. Exploze a následný požár zničily vnitřek domu, propadla se v něm střecha a stropy. Obvodové zdi pak museli hasiči strhnout, aby se dostali k troskám a mohli je prohledat. Několik desítek obyvatel z okolních domů záchranáři evakuovali.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Výbuch poškodil i okolní budovy

Frenštátská radnice zřídila kvůli neštěstí krizovou linku. Lidé mohou volat na recepci úřadu na číslo 556 833 111. Starostka města Zdeňka Leščišinová, podle níž pomoc nabízí množství lidí, v neděli řekla, že v pondělí město zřídí speciální krizovou telefonní linku a bankovní účet, kam mohou lidé zasílat pomoc postiženým.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hasiči na místě výbuchu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám