Hlavní obsah

Poslanec Úlehla přiznal, že mu návrh zvýhodňující solárníky napsali oni sami

Právo, ada, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec za ODS Úlehla ve čtvrtek v rozhovoru pro Právo přiznal, že jeho kontroverzní pozměňovací návrh k novele zákona o odpadech, který by dále zvýhodnil provozovatele solárních elektráren, převzal právě od nich.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Tomáš Úlehla

Článek

„Kolegové si myslí, že to byl můj návrh, ale přistálo mi to na stole od Asociace českých provozovatelů solárních elektráren,“ řekl. „Nikdy jsem nelobboval pro fotovoltaické elektrárny, nikdy jsem se nepodílel na žádné aktivitě, která by s tím souvisela. Nepodnikám v oboru, kde bych se mohl dostat do kontaktu s lidmi, kteří takovou živnost provozují. Ale jako pravicový politik chráním více české podnikatele než zahraniční firmy, které nám sem dodávají mnohdy i nekvalitní zařízení, která vykazují technologické závady.

Proto se legislativně zabývám tím, jak budeme postupovat při likvidaci nefunkčních zařízení. V médiích zazněl naprostý populismus mých kolegů. Já jsem zvyklý říkat věci na rovinu“.

Kdyby však Úlehlův návrh přenést náklady na likvidaci starých solárních panelů prošel, čeští daňoví poplatníci by po skončení jejich životnosti tyto náklady nesli na svých bedrech, neboť asijské výrobce panelů by už po dvaceti letech nejspíš nejen nešlo dohledat, ale ani přimět k jejich zaplacení.

Úlehla se v rozhovoru pochlubil, že má „kulaté razítko na posuzování vlivu technologie staveb na životní prostředí".

„Nemohu si dovolit říkat nic, co by znevěrohodnilo mou dvacetiletou minulost posudkáře“ tvrdil. „Právě proto, že mám na to kulaté razítko, nemůžu si dovolit lobbovat. Jako bývalý primátor a komunální politik citlivě vnímám a chráním zájmy občanů. Čili útoky na svoji osobu pokládám za tendenční… Počkám si pár let, jak to dopadne, třeba se mi někteří omluví,“ dodal.

„Já jsem člověk z branže, kolegové jako architekt Václav Mencl a filozof Tomáš Chalupa (oba ODS) neargumentují odborně, jen politicky. Já bych si nikdy nedovolil kritizovat kolegu Mencla tak, jak to již opakovaně činí on. Energetika je citlivé téma pro naši zemi a takto si zahrávat s veřejným míněním, navíc na úkor těch, kteří, jako třeba já, dávají odměny z politických funkcí dlouhodobě na humanitární účely a živí se vlastní prací, to mi připadá naprosto nekorektní a sprosté,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám