Hlavní obsah

Mathé se tlačí na ministerstvo kultury, naštval tím Schwarzenberga i Starosty

Právo, dan

Kdyby odcházející děkan AMU Ivo Mathé mlčel, mohlo se v zákulisí v klidu připravovat odvolání ministryně kultury Aleny Hanákové a jeho instalace na její místo. Ale tím, že do médií řekl, že odvolání Hanákové je ve vzduchu, zkomplikoval značně život šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Ten se totiž ve středu s Ivem Mathé sešel a optal se ho nezávazně, zda by v případě, že by potřebovali nového ministra kultury, měl zájem.

Schwarzenberg, který je pod tlakem pražských umělců, kteří ho podporovali v prezidentské volbě, a Hanáková se jim nelíbí, ale netušil, že se Mathé se svou nabídkou pochlubí do tisku, a o výměně ministrů se v TOP 09 a hlavně v sesterském hnutí Starostové a nezávislí, které Hanákovou nominovalo, dozví dříve z médií než od něj.

Schwarzenberg zapeklitou situaci nechtěl ve čtvrtek příliš komentovat. Pouze ironicky na adresu Mathé poznamenal. „Žádná slepice nemá kdákat, dokud není v hnízdečku,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Šéf hnutí a také klubu poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík byl postaven před hotovou věc, ale nezlobí se na Schwarzenberga - ten podle Gazdíka může i za Starosty o personálních záležitostech jednat - ale na Iva Mathé, že předčasně mluvil. „Karel Schwarzenberg se ho neoficiálně zeptal, zda by o něčem takovém uvažoval, a pan Mathé to celé vyžvanil, v tom je celý problém,“ řekl Právu Gazdík.

Gazdík: Rozhodne se brzy

Dodal, že kdo bude ministr, zda zůstane Hanáková, anebo nastoupí Mathé,  se brzo rozhodne.

„O tom rozhodnou Starostové, kteří svého člověka nominují Karlu Schwarzenbergovi. Zda chce pan Mathé, je druhořadé, nejdříve se musí vyjádřit paní ministryně, jestli chce dál pokračovat, nebo nechce, anebo se musí rozhodnout Starostové a TOP 09, že ji chtějí odvolat,“ poznamenal Gazdík. Dodal, že ve čtvrtek zasedalo předsednictvo Starostů a nikdo neměl k Hanákové výhrady a nechtěl ji odvolat. „Platí, že v tuto chvíli nikdo paní ministryni neodvolá,“ uvedl Gazdík. [celá zpráva]

Nicméně jsou v TOP 09 i u Starostů s její prací nespokojeni. „Nejsme spokojení s mediální komunikací, tam paní ministryně i ministerstvo pokulhává,“ podotkl Gazdík. Ministryni se příliš nedaří vysvětlovat své kroky, neslavně skončilo její vysvětlování církevních restitucí a při odvolávání šéfa Národního divadla.

O Ivu Mathé jako ministru kultury uvažovali Starostové, už když hledali náhradu za Jiřího Bessera. Mathé ale tehdy odmítl s tím, že chce dokončit své angažmá na AMU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám