Hlavní obsah

Praha poslala Metrostavu asi desetinu dlužné částky za tunel Blanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha poslala Metrostavu 159 milionů z dlužné částky za stavbu tunelového komplexu Blanka. Řekl to pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Praha Metrostavu neproplácí od loňského května faktury za výstavbu Blanky, za odvedené práce už dluží zhruba 1,5 miliardy korun. Pozastavení plateb vysvětlovala tím, že během výstavby se udělaly významné změny v projektu, které město musí zkontrolovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek

"Dneska jsme na základě odsouhlasených faktur poslali Metrostavu 159 milionů korun za práce, které byly vykonány," řekl primátor.

Město nyní kontroluje všechny neproplacené faktury. Ty, které budou odpovídat původnímu zadání, hned proplatí. U ostatních musí rozlišit, jestli se vejdou do limitu 20 procent povolených víceprací.[celá zpráva]

Praha původně uvažovala, že Metrostavu poskytne zálohu ve výši 2,5 miliardy korun na budoucí práce na tunelu. Postup kritizovala opozice, město pak od návrhu upustilo.

Tunelový komplex Blanka je součástí vnitřního obchvatu města. Jeho výstavba začala v roce 2007. Minulé vedení města za bývalého primátora Pavla Béma (ODS) tvrdilo, že stavba bude stát asi 28 miliard korun. Na začátku roku 2011 ale současné vedení zjistilo, že by se cena měla vyšplhat na 38 miliard. Primátor nechal některé práce seškrtat, výsledná cena by nakonec měla činit 36 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám