Hlavní obsah

Meteorologové upouští od dlouhodobých předpovědí, nebyly přesné

Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přestane od března vydávat stávající dlouhodobé předpovědi s výhledem na následujících 30 dní a nahradí je obecnějšími výstupy, které nebudou obsahovat konkrétní hodnoty, ale pouze trendy odkazující k dlouhodobým průměrům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Krátkodobé jsou výrazně přesnější, pro následující dny slibují meteorologové vydatné sněžení

Článek

Mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák Novinkám řekl, že meteorologové nebyli dlouhodobě spokojeni s kvalitou dlouhodobých předpovědí. Zejména předpovědi pro druhé a třetí dekády, tedy počasí, které by mělo být za 10 až 30 dní, byly problematické a meteorologové čelili kritice.

Nové předpovědi proto nebudou mít textovou podobu, ale budou operovat s grafy odkazujícími na dlouhodobé průměry. Oproti původním výhledům, které vycházely poslední den v měsíci a následně 10. a 20. každého měsíce, budou vydávány každý týden v sobotu.

"Nevylučujeme, že se ke stávající podobě předpovědí v budoucnu vrátíme," dodal mluvčí s poukazem, že nový model bude prozatím fungovat ve zkušební podobě.

Úspěšnost  dlouhodobých předpovědí se u teplot pohybovala kolem 75 procent, u srážek kolem 70 procent. Dlouhodobé průměry vycházejí ze srovnání  dat, která ČHMÚ získal v letech 1961 až 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám