Hlavní obsah

Rath chce regulovat bojová plemena psů

Poslanec David Rath, který je už od loňského května ve vyšetřovací vazbě, předložil ve Sněmovně další dva návrhy zákonů. První z nich se týká regulace bojových plemen psů a druhý mění ústavu; dává například možnost Sněmovně odvolávat jednotlivé ministry a posiluje postavení prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

V návrhu nového zákona o regulaci chovu bojových plemen psů navrhuje zavést povolení s pětiletou platností a navrhuje zakázat jejich volný pohyb bez kontroly a dohledu. Za porušení zákona navrhuje až stotisícovou pokutu.

V důvodové zprávě Rath píše, že řada majitelů psů nemá základní předpoklady k chovu nebezpečných plemen psů, někdy si i chovem takovýchto plemen psa kompenzují vlastní psychický problém.

V novele ústavy dává například Sněmovně možnost odvolávat třípětinovou většinou hlasů jednotlivé ministry a současně ruší možnost Sněmovny vyslovit vládě nedůvěru. Ministrům ukládá povinnost účastnit se jednání Sněmovny, zatímco v případě Senátu jim dává jen právo účastnit se jeho jednání. Prezident republiky v jeho podání například řídí zasedání vlády.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Rath ve svých dřívějších novelách předkládaných z vazby navrhoval například zavést hrazení antikoncepce pro některé ženy. V novele zákona o dani z přidané hodnoty chce zavést nulovou sazbu daně na chléb, mléko, máslo, maso, ryby, ovoce, zeleninu a léky hrazené ze zdravotního pojištění.

Některé Rathovy návrhy podané z vazby jsou zařazeny na programu schůze Sněmovny, která začne v úterý. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale již minulý týden řekla, že se o nich pravděpodobně jednat nebude a poslanci je zřejmě vyřadí z programu.

Od svého zadržení Rath už předložil osm návrhů zákonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám