Hlavní obsah

Zeman na Hradě vztyčí vlajku EU, sekundovat mu bude Barroso

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny euroskeptického prezidenta Václava Klause se krátí a s tím i trucovité odmítání vyvěšení vlajky Evropské unie na Pražském hradě. Jeho nástupce Miloš Zeman řekl Právu, že jedním z jeho prvních počinů bude, že na Hradě unijní vlajku vztyčí, a to dokonce společně s předsedou Evropské komise Manuelem Barrosem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman v obležení novinářů

Článek

Absolvoval jste schůzku s kancléřem Jiřím Weiglem a šéfem Správy Pražského hradu Ivem Velíškem. Na čem jste se domluvili?

Byl jsem informován o organizační a personální struktuře obou těchto institucí. Probírali jsme i přípravy prezidentské inaugurace a technické detaily, které se týkají například ubytování.

Neuvažujete, že byste po dohodě s prezidentem Václavem Klausem pobýval na Hradě s předstihem, ještě před inaugurací 8. března?

Považoval bych to za velmi nezdvořilé vůči současnému prezidentovi, kterého bych rád v nejbližší době navštívil a poděkoval mu mimo jiné i za jeho podporu. Myslím si, že bude úplně stačit, když budu, jako dosud, bydlet na pražském panelovém sídlišti.

Jaké máte plány pro nejbližší dny?

Myslím, že se rýsuje schůzka s předsedy všech parlamentních stran. Kromě toho počítám i s některými dalšími setkáními. Víkend hodlám věnovat studiu materiálů, mimo jiné o organizační struktuře Kanceláře prezidenta republiky.

Kteří zahraniční státníci už vám blahopřáli?

Nyní budu studovat i balík dopisů obsahující gratulace od zahraničních státníků. Takže na tuto otázku odpovím až příští týden. V každém případě platí, že jsem na teletextu viděl gratulaci předsedy Evropské komise pana Barrosa, kterého bych rád pozval do Prahy, abychom na Pražském hradě společně vztyčili vlajku EU.

Překvapil vás při odpočinku na Vysočině velký zájem novinářů, kteří sledovali i to, jak jste byl nakupovat?

Šel jsem jedině nakoupit a na poštu, to trvalo asi půl hodiny. Pokud jde o obrovský zájem novinářů, víte, mně těch lidí bylo tak trochu líto. Protože když si uvědomíte, že hodiny a hodiny čekají v nepříliš příznivém počasí a já jim pak řeknu jednu dvě věty, tak si myslím, že z jejich strany je to tak trochu promrhaný čas. Ale chápu, že je to jejich profese, a zacházel jsem s nimi zdvořile.

A co váš tým? Stále platí, že si vezmete na Hrad jen tajemníka a řidiče?

Samozřejmě že jsem řekl, že můj tým je průzračný, téměř by se chtělo říci, křišťálově průzračný, kdyby už to před tím neřekl Stanislav Gross. A že je to můj volební tým, který všichni znají. Sám nehodlám dělat v Kanceláři prezidenta republiky žádné dramatické personální změny. Je pochopitelné, že pokud někteří pracovníci této kanceláře dobrovolně odejdou například do Knihovny Václava Klause nebo kamkoliv jinam, budu se je snažit nahradit.

Anketa

Souhlasíte s tím, že nad Pražským hradem zavlaje vlajka EU?
ano
38,3 %
ne
61,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20059 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám