Hlavní obsah

Takto odstraníte bez problémů dálniční známku do pěti vteřin

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud jste ještě nevyměnili starou dálniční známku, máte nejvyšší čas. Pátkem 1. února totiž skončila platnost dálničních kuponů pro rok 2012. Zjistili jsme, jak nejrychleji odstranit známku z čelního skla auta. Výsledek je překvapivě jednoduchý.

Jak sundat dálniční známkuVideo: Novinky

 
Článek

Nejlépe známku z předního skla odstraníte pomocí škrabky na sklokeramickou desku. Automechanici ji odborně nazývají Scraper - škrabač. S její pomocí nám trvalo sundání známky asi 5 vteřin. Odborníci z autoservisu doporučují i obyčejnou žiletku. Pozor musíte dát pouze na to, abyste nešetrným zacházením nepoškodili sklo a sebe nezranili.

Zhruba půl minuty vám zabere odstranění pomocí nehtu. „Chce to větší trpělivost, po odstranění většinou zůstane na skle lepidlo. Toho se zbavíte chemickými přípravky, ty zároveň sklo odmastí, což je nutné pro nalepení nové známky,“ radí majitel autoservisu David Chvála.

Naopak nejméně uspěla umělohmotná škrabka na led. Po dlouhém mechanickém odstraňování zůstaly na skle zbytky známky. Jako málo praktický vyšel z testu i fén, který většinou nemáte při ruce. Pokud si nejste jistí svou zručností, můžete navštívit kterýkoliv autoservis. „Dálniční známku Vám zde odstraníme zdarma, pokud to nezabere hodně času,“ směje se Chvála.

Nezapomeňte, že platná známka musí obsahovat veškeré nezbytnosti, jinak se vystavujete pokutě. Kupon musí být označen espézetkou odpovídající té, kterou má auto a nesmí být přenášen na další vozidlo. Vždy s sebou musíte mít i kontrolní ústřižek dálniční známky, který bude sériovým číslem odpovídat vylepené části. Časový kupon musí logicky odpovídat aktuálnímu datu.

Dálniční známku zakoupíte na poštách a čerpacích stanicích. Řidiči si mohou vybrat ze tří variant, podle délky platnosti. Cena ročního kuponu pro vozidla do hmotnosti 3,5 tuny je 1500 korun, od loňského roku se tedy nemění, měsíční pořídíte za 440, desetidenní kupon za 310 korun.

V případě neplatného dálničního kuponu vám může policie dát blokovou pokutu do výše 5000 Kč, ve správním řízení až do výše 500 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám