Hlavní obsah

„První dcera“? I to už tady bylo. Matku nahradila například Alice Masaryková

Právo, Jiří Mach

Zvolený prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že jeho manželka Ivana se bude o ceremoniální funkci první dámy dělit s dcerou Kateřinou. Ale jisté to není. Ivana Zemanová totiž podle všeho podstatné povinnosti plynoucí z této role nakonec převezme.

Foto: David W Cerny, Reuters

Článek

„Samozřejmě se připravuji na roli první slečny nebo spíše první dcery. S maminkou jsme se už před časem dohodly, že roli první dámy bude plnit sama,“ řekla tento týden Novinkám.cz Kateřina Zemanová.

Zvykově se řeší postavení první dámy už celá desetiletí, žádný zákon na to nepamatuje. Z tradice, kterou oprašovali a vybrušovali už protokoláři za Václava Havla i díky pomoci zahraničních poradců, vyplývá, že první dáma se účastní různých státních návštěv, večeří, přijímání hostů, kdy vystupuje třeba jako protějšek manželky státní návštěvy.

Někdy zase sama reprezentuje prezidenta při přebírání cen, na charitativních, kulturních akcích, festivalech, které nemůže prezident stihnout. Navíc se na ni obrací spousta lidí s prosbou o pomoc či radu.

V historii se rodinný záskok za první dámu nevyskytuje, ač například dcery Tomáše Garrigua Masaryka a Emila Háchy – Alice Masaryková a Milada Rádlová – za své matky zaskakovaly. Ovšem ne za jejich života.

Alice zastupovala po smrti matky

Alice se zhostila při ceremoniích funkce první dámy po smrti své matky Charlotty v roce 1923. Ale ceremoniář Jiří Guth-Jarkovský si stěžoval že „při oficielních přijímáních diplomatických není místným, aby byla přítomna dcera presidenta“.

Ani Karlu Čapkovi se nelíbilo, jak se Alice snaží prezidentovi zachovávat dokonalou image a zasahuje mu do „jeho Hovorů“. Alice podnikala s otcem zahraniční cesty a vodila mu různé hosty. Někdy si nad nimi i prezident povzdechl: „Ta naše Elis, ta má ale exempláře.“

Foto: Archiv Lenky Bobíkové, Právo

Alice a Herbert Masarykovi v roce 1900 - Herbert o patnáct let později zemřel na tyfus.

Také prezident Emil Hácha měl za svůj ceremoniální doprovod svou dceru. A nejen to.

Manželka mu zemřela ještě před nástupem do funkce. Už tehdy měl těžké zdravotní problémy a doba těsně před protektorátem byla komplikovaná.

Miladě se nepodařilo otce přesvědčit, aby se funkce vzdal, a tak o něj po celou dobu, jak se mu zdravotní stav zhoršoval, pečovala.

Dokonce jezdila i za K. H. Frankem ve jménu svého otce orodovat za propuštění lidí z koncentračních táborů. Po válce a otcově smrti skončila jako bezdomovec.

Livie měla čtyři zaměstnance

Bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček popsal Právu agendu i zázemí první dámy. Musí mít k dispozici protokol, tlumočníka, další pracovníky, kteří se starají o ubytování a program, tajemnici, kancelář a ochranku, která jí zajišťuje i transport s řidičem.

To vše z výdajů Kanceláře prezidenta republiky, ovšem část lze uhradit i z prezidentských náhrad. Zejména se však předpokládá, že se první dáma bude starat o nemocné, chudé a handicapované lidi a vyvíjet další charitativní činnosti.

Za Havla tak vznikla Nadace Olgy Havlové fungující dodnes. Za Klause bylo na Hradě zřízeno sídlo Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových, kde měla hlavní slovo paní Klausová.

K dispozici měla čtyři zaměstnance, další dva lidi na částečný úvazek a mnohé dobrovolníky.

Špaček by roli nedělil

Sám Špaček by roli první dámy, jak o tom Zemanovi uvažovali, nedělil.

„To nejde, nedovedu si to dost dobře představit. Miloš Zeman má manželku, která může hrát roli první dámy, dokonce zkušenou,“ řekl s odkazem na to, že Miloš Zeman už byl předsedou vlády i Sněmovny.

Vyzkoušel si tedy už dvě ze čtyř nejvyšších ústavních funkcí, na řadě je role prezidentská. Vynechal jen roli předsedy Senátu, druhé funkce po hlavě státu.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby roli první dámy částečně zastávala dcera?
ano
38,7 %
ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 49172 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám