Hlavní obsah

Internetové stránky ministerstva obrany "napadli" tučňáci

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si v úterý ráno někteří zaměstnanci ministerstva obrany otevřeli webové stránky svých úřadů, nestačili se divit. Namísto známého obrazu na ně vykoukli tučňáci. Ty tam v noci z pondělí 28. na úterý 29. ledna umístili neznámí hackeři.

Foto: Právo

Stránky ministerstva obrany napadené hackery

Článek

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška se útočníkům podařilo zaměnit některé resortní stránky za vlastní, k úniku dat ale nedošlo. Podle neoficiálních informací byl útok veden z Maroka.

„Pro obranu státu důležité systémy jsou od internetu fyzicky oddělené. Únik dat proto nehrozil,“ řekl Právu Pejšek.

Dodal, že ihned po napadení IT technici stránky dočasně vyřadili z provozu a ve spolupráci se Střediskem kybernetické ochrany ministerstva obrany provedli nezbytná opatření k uvedení domén do původního stavu.

Napadeny byly stránky letecké základny ve Kbelích www.zdl.army.cz či Odbor ministerstva obrany pro nakládání s nepotřebným majetkem www.onnm.cz. „Hlavní webový portál www.army.cz nebyl útokem zasažen a je plně funkční,“ poznamenal Pejšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám