Hlavní obsah

Zeman stále odmítá hradní bodyguardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým budoucího prezidenta Miloše Zemana se stále nedohodl s ministerstvem vnitra na ochraně, jakou bude ze strany policie mít. Na Zemanovu bezpečnost tak stále vedle policie dohlíží i soukromá bezpečnostní služba, uvedla v úterý mluvčí týmu Miloše Zemana Hana Burianová, podle níž budou jednání s policií dále pokračovat. Zeman úroveň policejní ochranky v minulosti opakovaně kritizoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

"V současné době velmi, velmi pozitivně a konstruktivně komunikujeme s týmem od pana Zemana a já věřím tomu, že během pár dní bude standardně nastavena ochrana jeho osoby ze strany policejní ochranky," řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Podle něho se nyní řeší zejména "intenzita" Zemanovy ochrany.

Zeman po víkendovém zvolení odpočívá na své chalupě v Novém Veselí na Žďársku. Dům od neděle hlídají jak členové soukromé ochranky, tak policie.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ochranka u Zemanovy chalupy v Novém Veselí

Zeman po zvolení opět ostře zkritizoval postup policejní ochranky při střelbě z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause loni v září. Označil bodyguardy za amatéry. "Pokud chráněná osoba odmítne ochranu, tak jsem povinen o tom písemně informovat ministra vnitra a ten potom stanoví další postup," reagoval už dříve Kužel na možnost, že by Zeman policejní bodyguardy vůbec nechtěl. Ochrana podle něj není upravena zákonem.

Na prezidenta Klause koncem září při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý muž. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

Kvůli incidentu odstoupil šéf ochranky prezidenta. Okolnostmi případu se zabývala nejen policejní inspekce, ale také skupina vedená Kuželem. Ochrance vytkla zejména to, že ihned nezajistila útočníka.

Naposledy se Zeman do ochranky opřel v sobotu po svém zvolení, kdy v České televizi přehlédl schod a upadl. "Nikdo z ochranky mě nezachránil," postěžoval si následně Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám