Hlavní obsah

Nemáme-li Schwarzenberga prezidentem, může být premiérem, říká Kalousek

• Aktualizováno

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg by se mohl ucházet o post příštího premiéra. V otázkách Václava Moravce v České televizi to v neděli uvedl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který uvítal, že Schwarzenberg bude alespoň pokračovat v čele strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek ve studiu České televize

Článek

"Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem," uvedl Kalousek s tím, že bude záviset na rozhodnutí občanů v příštích volbách. Kalousek očekává, že post šéfa strany Schwarzenberg obhájí a povede proto partaj i do dalších voleb.

Parlamentní volby by se měly v plánovaném termínu uskutečnit v polovině roku 2014.

Zeman o předčasných volbách rozhodovat nebude

Místopředsedové ODS a TOP 09 Martin Kuba a Miroslav Kalousek v neděli odmítli slova budoucího prezidenta Miloše Zemana o tom, že záchranou současné vlády by byly předčasné volby. Jeho zvolení podle nich volby nijak nepřiblížilo.

"Nelze to tak vykládat," uvedl Kuba. Kalousek doplnil, že na takovýto názor má Zeman právo. "Vláda se zodpovídá Sněmovně, nikoliv prezidentovi," dodal a připomněl, že tato slova budoucího prezidenta nemají váhu.

"Miloš Zeman o tom rozhodovat nebude," prohlásil rezolutně Kalousek, který stejně jako Kuba gratuloval Zemanovi ke zvolení.

"Vláda je podle ústavy zodpovědná Poslanecké sněmovně, nikoliv prezidentu republiky. Vláda bude pokračovat, dokud bude mít v Poslanecké sněmovně většinu a bude schopna prosazovat koaliční program," uvedl v neděli odpoledne premiér Petr Nečas.

Senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach považuje zvolení Zemana za jasný signál od občanů, a proto má pro slova budoucího prezidenta pochopení. Ocenil například, že chce Zeman častěji navštěvovat zasedání kabinetu.

Kalousek: Vláda má vlastní odpovědnost

Návštěv prezidenta se ani jeden z koaličních politiků nebojí. "Vláda má svou odpovědnost, nikdo nemůže počítat, že ho bude poslouchat," dodal Kalousek.

Podle Škromacha by naopak měla vláda začít uklízet a balit, neboť její funkční období se beztak chýlí ke konci.

Radost ze zvolení Zemana měli i místopředsedové dalších dvou stran - Jiří Dolejš (KSČM) a Petr Skokan (VV). Dolejš nicméně uvedl, že minimálně pro část voličů byla podpora Zemana primárně negativní volbou proti místopředsedovi vlády. "Šlo o negativní hlas proti vládě," interpretoval výsledek klání.

Zeman v sobotu uvedl, že záchranou nynějšího kabinetu by byly právě předčasné volby.  [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s Milošem Zemanem, že by měly být co nejdříve předčasné volby?
Ano
41,2 %
Ne
58,8 %
Celkem hlasovalo 71932 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám