Hlavní obsah

Zeman: Majetková přiznání zkusím prosadit už v tomto parlamentu

Aktualizováno

Budoucí prezident Miloš Zeman se pokusí prosadit majetková přiznání již v současném parlamentu. Věří, že i za současného složení Sněmovny by se našla většina poslanců, kteří by takovýto návrh mohli podpořit. Zeman to uvedl v nedělní diskusi televize Prima Family.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zeman

Článek

„Za pokus to stojí i při současném složení parlamentu,“ uvedl Zeman v reakci na dotaz, zda se neobává neúspěchu. Následně citoval a parafrázoval anglické přísloví s tím, že o prosazení svých priorit bude „znovu a znovu usilovat“. Budoucí prezident věří, že v Senátu by podporu našel již nyní a i ve Sněmovně by se podle něj mohla najít mírná většina, které by návrh vyhovoval.

Vedle majetkového přiznání zmínil i změnu volebního systému, který by umožnil voličům prosadit do volených orgánů skutečné osobnosti.

Milosti nebudou, tvrdí Zeman

Zeman zopakoval, že nebude udělovat prezidentské milosti s výjimkou případů, kdy by mohl umírající vězeň skonat doma. Osobně by podpořil i obnovu procesu Jiřího Kajínka a dodal, že případ by měl převzít jiný soud. Kajínek si odpykává doživotí za nájemné vraždy a o jeho případu byl natočen i stejnojmenný film. Opakovaně v minulosti neuspěl s žádostí o obnovu procesu.

Zeman znovu zopakoval, že mu přijde nepřípadné, aby byl titulován jako prezident, neboť hlavou státu se stane až po inauguraci. Ta bude 8. března.

Nábytek měnit nebudu

Ke změnám, které by s uvedením do úřadu chtěl provést na Pražském hradě, Zeman řekl, že rozhodně nehodlá měnit nábytek v prezidentské kanceláři.

„V pracovně Václava Kaluse jsem byl asi dvakrát nebo třikrát za celou dobu jeho prezidentování. Mám dokonce dojem, že je v zásadě stejná jako pracovna Václava Havla. Jsou tam taková černá kožená, možná koženková křesla. Ale to poslední, co bych dělal, by byla výměna nábytku,“ řekl Zeman.

Nemá v plánu ani žádné velké personální změny na Hradě a rád by zachoval i tradici koncertů, které pro jazzové interprety pořádá stávající prezident Václav Klaus. Zeman nicméně přiznal, že by rád rozšířil repertoár, aby prostor dostaly i další žánry.

„ABBA už z mrtvých nevstane, už nekoncertuje. Samozřejmě by to měla být živá hudba, nikoli nahrávky. Myslím si, že je celá řada zajímavých interpretů, houslistů, klavíristů, které bych na Hrad kromě jazzmanů velice rád pozval,“ řekl Zeman.

Na Hradě by chtěl i bydlet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám