Hlavní obsah

Amnestii prý připravovali Jakl, Hasenkopf a Koudelka

– Praha

Prezidentská amnestie vznikala podle informací Lidových novin v okruhu tří lidí kolem prezidenta Václava Klause, a to jeho tajemníka Ladislava Jakla, který má na starosti agendu milostí, dále jediného právníka ve sboru interních poradců Pavla Hasenkopfa a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky. List má k dispozici interní dokument Kanceláře prezidenta republiky, který prý ilustruje hradní debatu.

Foto: Právo

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause.

Článek

Z jmenovaných potvrdil deníku účast na jednáních pouze Jakl. Bez bližších detailů sdělil, že byl "účastníkem debat o jejím pojetí i konečném znění". Hasenkopf s Koudelkou nereagovali.

Z interního dokumentu vyplývá, že poradci zvažovali, zda amnestie dopadne na dva lidi, které Václav Klaus nemá v lásce - na dělníka Pavla Vondrouše, který loni vystřelil na prezidenta z airsoftové pistole, nebo na olomouckého řidiče autobusu Romana Smetanu, který pomaloval volební plakáty.

Jakl v sobotu Radiožurnálu řekl, že jsou to absolutní nesmysly. "Pan prezident své rozhodnutí konzultoval se svými spolupracovníky i experty, a rozhodnutí vydal," dodal.

Dopad na kauzy ekonomické kriminality se v dokumentu nerozebírají.

Amnestie, kterou Klaus vyhlásil na Nový rok, kromě odpuštění krátkých trestů ukončila trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let. Bez závěru tak možná skončily některé ostře sledované kauzy týkající se korupce či závažné hospodářské kriminality.

Kdo amnestii připravoval, Hrad tají. Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek proto v pátek prezidentskou kancelář vyzval, aby na základě zákona o svobodném přístupu k informacím sdělila jména přímých autorů konkrétní podoby prezidentské amnestie. [celá zpráva]

Jakl řekl, že Klaus je v Polsku na setkání tří prezidentů. "Pan prezident tu má jiný program než vyřizování pošty," podotkl Jakl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám