Hlavní obsah

Šťastný se vzepřel ODS, bude volit Zemana

Právo, Jan Martinek, Jaroslav Švehla

Vedení ODS v úterý rozhodlo vyslovit podporu kandidátovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi na Hrad. Někteří představitelé ODS však s usnesením grémia ostře polemizují. Například poslanec Boris Šťastný se doporučením strany řídit nehodlá a bude volit Schwarzenbergova protikandidáta.

Foto: Petr Horník, Právo

Boris Štastný

Článek

Šťastný prohlásil, že se od usnesení špiček ODS distancuje a bude volit Miloše Zemana. "Je to rozhodnutí bez širšího mandátu, izolované od podpory zdola. V mém místním sdružení, oblasti ani regionu se o tom nejednalo. Já se od tohoto rozhodnutí distancuji,“ řekl Právu.

Poslanec souhlasí s prezidentem Václavem Klausem, že do druhého kola volby nepostoupil žádný pravicový kandidát. „Oba pokládám za levicové, přinejlepším středolevé. Budu volit toho méně levicového a to je Miloš Zeman,“ uvedl Šťastný.

„Budu ho volit proto, že ho pokládám za zkušeného ekonoma. Jeho názory jsou ekonomicky liberálnější než Karla Schwarzenberga, blíž postojům ODS,“ zdůvodnil.

Šťastný kritizuje na Schwarzenbergovi především jeho „odcizení od České republiky“. „Je to vidět na jeho neznalosti gramatiky a české hymny. Také je součástí politického proudu, který ODS v minulosti nesmírně poškodil,“ řekl Šťastný.

Ať se vrátí Klaus

Debakl kandidáta ODS Přemysla Sobotky, který dostal jen 2,5 procenta hlasů a v prezidentské volbě skončil předposlední, zlobí i další členy strany. „Budeme si o tom muset ještě promluvit v poslaneckém klubu,“ řekl Právu poslanec Jan Vidím, který jako Šťastný podporuje návrat Václava Klause do role čestného předsedy ODS. Prezident přitom prohru označil za historický debakl pravice a ODS.

„Mohl by nám pomoci svojí autoritou. Nějaký impuls potřebujeme jako sůl, a kdo jiný by nám ho měl dodat než zakladatel ODS Václav Klaus,“ uvedl Vidím.

„Ideálním řešením by bylo, kdyby ODS ve druhém kole voleb nemusela řešit toto dilema a podporovala svého kandidáta. Jedna věc je doporučení, to, jak budou volit členové ODS, je věc druhá. Realita bohužel ukázala, že ani skalní voliči a vlastní členové ODS nepodpořili Přemysla Sobotku, to už o něčem svědčí,“ napsal Právu poslanec Jan Florián.

Proti podpoře Schwarzenberga protestuje i jihočeský senátor ODS Tomáš Jirsa. A to kvůli jeho postojům ke kůrovcové kalamitě na Šumavě - vadí mu, že prosazuje bezzásahovost. „Tato doktrína neznamená nic jiného než to, že dopustíme zničení šumavských lesů kůrovcem,“ tvrdí Jirsa.

„Nemohu podpořit někoho, kdo podporuje destrukci našeho přírodního dědictví. Proto nemohu hlasovat pro Karla Schwarzenberga. Všichni víme, že Miloš Zeman podpořil zásah proti kůrovcové kalamitě,“ dodal.

Bývalý šéf ODS Mirek Topolánek v ČT vzkázal: „Časy se mění. Já bych jako předseda po takovém výsledku byl už po politické smrti.“

Sobotka na špalek

Přemysl Sobotka, kterého do voleb vynesly stranické primárky, může po ostudné prohře přijít o funkci šéfa regionálního sdružení ODS v Libereckém kraji: rezignaci jeho a celého vedení žádá jablonecká ODS.

V usnesení vyzývá, aby krajské vedení vyvodilo zodpovědnost za několikery prohrané volby a odstoupilo. „O výzvě jsem se dozvěděl až z médií. Co naplat, takový je život,“ řekl Právu Sobotka.

Podporovatelé prezidentských kandidátů

Významné osobnosti vyjádřily podporu prezidentským kandidátům. Podívejte se, kdo koho podporuje: 

„Aniž jsem tušil, že existuje taková výzva jedné ze čtyř oblastí, na středu večer jsem s ohledem na výsledky voleb svolal regionální radu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám