Hlavní obsah

Poraženým voleb je Jan Fischer

– Praha • Aktualizováno

V prvním kole první prezidentské volby je sedm poražených, jeden však vyčnívá nade všemi. Jeho pozice se zdála neotřesitelná. Na začátku kampaně mu první průzkumy agentur přiznávaly podporu až 35 % voličů, přesto se Jan Fischer do finále nedostal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer sleduje ve svém volebním štábu výsledky prvního kola prezidentské volby.

Článek

"Fakta je potřeba respektovat, já jsem vždy respektoval fakta. Osobně samozřejmě určitá míra zklamání tam je, ale co s ní," uvedl Fischer. Na to, aby analyzoval, proč skončil za očekáváním, je podle něj čas. "Když to dopadne tak, že nepostoupím, tak ty analýzy vlastně nemají smysl," dodal. Na dotaz, jestli je už rozhodnut, koho podpoří ve druhém kole, odpověděl, že to je ještě předčasné.

Širší veřejnosti neznámý úředník, který se v roce 2009 prakticky přes noc stal populárním předsedou úřednické vlády. Měl být jistotou druhého kola volby. Od okamžiku, kdy se po schválení přímé volby začaly objevovat první spekulativní průzkumy s možnými kandidáty, zařadil se Fischer do jejich čela.

Ačkoliv se jednotlivé agentury lišily v číslech, shodly se na Fischerově dominanci, kterou narušoval pouze ekonom Jan Švejnar. Ten se však nakonec rozhodl nekandidovat a Fischerova dominance se zdála být neotřesitelná. Tím spíš, že získal hned od počátku bohatého sponzora v osobě miliardáře Tomáše Chrenka, který mu přispěl celkově 14 milióny korun. Mediálního poradce mu dělal majitel TV Barrandov a časopisů Týden, Instinkt a Sedmička Jaromír Soukup.

V září se jeho podpora deklarovaná v průzkumech pohybovala mezi 28 a 35 procenty, nicméně již několik měsíců rostl Fischerovi výrazný protivník v podobě někdejšího sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana. A první přímý souboj v televizním duelu na FTV Prima Fischer nezvládl a začala se karta obracet. Zeman rostl, Fischer padal. Nálada ve společnosti se změnila a řadě lidí najednou vadilo jeho dlouholeté členství v KSČ. Proti němu začaly vystupovat i známé osobnosti.

V posledním týdnu kampaně navíc finišoval dosud v závětří schovaný Karel Schwarzenberg a ten uzmul druhé místo pro druhé kolo prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám