Hlavní obsah

Sobotka napsal spolustraníkům, burcuje za Dienstbiera

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První kolo přímé volby na Hrad je za dveřmi a tábory příznivců kandidátů zvyšují svou aktivitu. Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka v pondělí napsal svým spolustraníkům, aby podpořili podpisem výzvu některých osobností. „Potřebujeme prezidenta, který sjednocuje. To je Jiří Dienstbier.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

„Náš kandidát Jiří Dienstbier má reálnou šanci úspěšně zvládnout první kolo volby,“ píše Sobotka v listě, který má Právo k dispozici. „Pokládám za vhodné, aby se mezi signatáři objevili i hlavní představitelé ČSSD,“ uvedl.

Místopředsedkyně Marie Benešová ale výzvu nevyslyší. „Nepodepíšu to, nemyslím si, že bude sjednocovat,“ řekla včera Právu Benešová, která otevřeně podporuje Miloše Zemana.

Sobotka na dotaz Práva uvedl, že výzva je dílem lidí kolem Jakuba Patočky a Deníku Referendum. Autoři vybízejí veřejnost, aby podpořila Dienstbiera. „Nechceme českým prezidentem Miloše Zemana. Je to člověk minulosti, v mnoha ohledech spojený s Václavem Klausem, který jeho kandidaturu osobně podpořil,“ píší.

Ten si z iniciativy hlavu neláme. A rýpl si do Patočky. „Myslím si, že podporovatelé každého kandidáta mají svaté právo vyjádřit podporu svému kandidátovi. Trochu s úsměvem přijímám, že za výzvou je Jakub Patočka, protože to byl neúspěšný předseda Strany zelených a neúspěšný šéfredaktor Literárních novin,“ uvedl pro Právo.

V apelu je ostře odmítnut i Jan Fischer. „Je člověkem nejasných názorů, produktem reklamy a médií. Stojí za ním peníze problematických českých multimilionářů,“ napsali autoři, kteří zavrhli i Karla Schwarzenberga.

Reklama

Výběr článků

Načítám