Hlavní obsah

V závěru týdne nasněží, do té doby bude nadprůměrné teplo

Novinky, val
Praha

Teprve poslední tři dny tohoto týdne by měly dostát lednovému charakteru počasí, kdy teploty klesnou pod nulu a bude sněžit. Až do čtvrtka přitom bude počasí zejména v Čechách připomínat spíš jaro než zimu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sníh by mohl napadnout v druhé polovině týdne.

Článek

Počasí v České republice bude až do středy ovlivňovat frontální rozhraní. To se projeví ve značných teplotních rozdílech: zatímco v Čechách naměříme často až nadprůměrné hodnoty, na Moravě a ve Slezsku budou teploty nižší.

V úterý bude přibývat oblačnosti, k ní se od západu bude přidávat déšť. V Čechách se ranní teploty budou pohybovat kolem nuly, na Moravě mohou klesnout až k -8 stupňům. Odpoledne naměříme v Čechách jeden až pět stupňů, na Moravě -2 až dva stupně. Na některých místech může ve vyšších polohách sněžit.

Nejteplejším dnem celého týdne bude středa, kdy odpolední teploty v Čechách vyšplhají na 3 až 7 stupňů. Stále bude převládat velká oblačnost s deštěm, který může ve vyšších polohách a na horách přecházet ve sněžení.

V druhé polovině týdne sněžení

Ochlazení přinese teprve druhá polovina týdne. Od čtvrtka k nám bude od severu proudit studený vzduch, ze Skandinávie navíc postoupí tlaková níže, která přinese další ochlazení. Setřou se také teplotní rozdíly mezi západem a východem republiky.

Nadále bude převládat zatažená obloha s občasnými srážkami. Ty už mohou být od 500 metrů nad mořem sněhové či smíšené. Ve čtvrtek ráno naměříme 2 až -2 stupně Celsia, odpoledne teploty vystoupí až k 5 stupňům.

Ještě víc se ochladí v pátek a o víkendu, kdy ranní teploty klesnou na -3 až -8 stupňů, odpolední se budou pohybovat kolem -3 až 1 stupně. Občasné srážky budou převládat na většině území, nejčastěji půjde o sníh, někde se mohou objevit srážky smíšené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám