Hlavní obsah

Pardon od Klause dostane na dvacet tisíc lidí

Právo, Aleš Fuksa, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentská amnestie očistí mnohonásobně více lidí než dosud známých sedm tisíc vězňů. Soudci totiž jejich případy řeší přednostně a do čtvrtečního večera opustilo věznice více než čtyři tisíce vězňů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus při novoročním projevu. V jeho závěru vyhlásil amnestii, která potěší na 20 tisíc lidí.

Článek

Hned poté, co všichni amnestovaní opustí brány věznice, vrhnou se na případy podmíněně odsouzených nebo ty, které teprve čekal nástup výkonu trestu.

Ministerstvo spravedlnosti stále ještě nezveřejnilo počty amnestovaných podmíněně odsouzených či těch, kterým bude zastaveno trestní stíhání ještě před konečným verdiktem soudu. I tak je už dnes jasné, že omilostněných ve všech kategoriích amnestie bude minimálně 20 tisíc.

Amnestie se dotkne mnohonásobně vyššího počtu všech odsouzených osob.
soudce Dušan Beránek

Václav Klaus totiž prominul i všechny tresty obecně prospěšných prací. Těch je uloženo asi 12 tisíc. Amnestie se vztahuje i na přibližně 340 případů domácího vězení.

„Amnestie se dotkne mnohonásobně vyššího počtu všech odsouzených osob,“ usuzuje ze své agendy soudce Okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek. On a jeho soudní oddělení za loňský rok vyřizovali 268 případů. Dosud stihl projít 80 rozhodnutí a z nich se amnestie týká 57 pachatelů trestných činů. „Připadne to zhruba na tři čtvrtiny všech mých loňských rozhodnutí,“ řekl Právu zlínský soudce. U čtrnácti z nich uložil nepodmíněné tresty.

První incidenty

Stačilo přitom pouze pár hodin a policie už evidovala první incidenty amnestovaných, kteří vyšli z bran věznic. Ve většině případů hrál roli alkohol, kterým dnes již bývalí vězni oslavovali nečekaně nabytou svobodu.

Čtvrteční konflikty vězňů většinou policie vyřešila domluvou. Ale například v Jičíně skončili na policejní služebně dva muži (oba 27), kteří byli propuštěni z Valdic ve středu hodinu před půlnocí. [celá zpráva]

Policie musela být ve čtvrtek přivolána také na teplický úřad práce, kde se jeden z amnestovaných vězňů domáhal vyplacení vyšší částky, než mu náležela. Muže rozlítilo, že mu má být vyplacena pouze mimořádná okamžitá pomoc do výše 1000 korun.

„Nějaké peníze dostal při odchodu z vězení a nyní si myslel, že mu bude vyplacena dávka do výše životního minima,“ uvedl ředitel krajské pobočky úřadu práce Radim Gabriel.

„Když zjistil, že dostane méně peněz, než se domníval, začal být neurvalý a vulgární. Na místo byla proto přivolána hlídka teplické městské policie,“ řekl Právu Gabriel.

Propuštěný skončil na záchytce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám