Hlavní obsah

Odmítáme odpovědnost za důsledky amnestie, ozvala se TOP 09

Právo, Novinky, val, dan
Praha
Aktualizováno

Předsednictvo TOP 09 se ostře ohradilo proti amnestii, kterou v novoročním projevu vyhlásil prezident Václav Klaus. TOP 09 odmítá nést odpovědnost za její důsledky.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Ve čtvrtečním usnesení předsednictva strany také stojí, že ministři za TOP 09 nebyli o amnestii předem informováni a dozvěděli se o ní až z Klausova projevu.

Rozsah amnestie je podle předsednictva strany "nešťastný" a zavdává příčinu ke spekulacím, že "poskytla ochranu skutečným zločincům, místo aby pouze prominula bagatelní trestné činy".

Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga nemohla strana nechat podezření, že amnestie byla ušita na míru tunelářům, na sobě. „Museli jsme to udělat, poněvadž je ústava trochu nejasná v tom, že říká, že za to odpovídá vláda, ale ani prezident, ani premiér nás o tom neinformovali, tak jsme museli jasně říci, že za tu amnestii opravdu neodpovídáme,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Kalousek by amnestii vyškrtnul z ústavy

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už ve středu vyjádřil v České televizi pochybnosti nad tím, zda by měl vůbec institut amnestie ještě patřit do moderní ústavy. Sám by se prý přikláněl, aby z ní amnestie zmizela.

Klaus vyhlásil dílčí amnestii v úterý u příležitosti 20. výročí vzniku samostatné České republiky. Podle odhadů se amnestie bude vztahovat na zhruba sedm tisíc vězňů. První z nich začali cely opouštět už v úterý, další se mají dostat na svobodu v následujících dnech.

Reklama

Související články

Amnestie pojede nonstop, policie posílí hlídky

Věznice budou propouštět trestance na základě prezidentské amnestie nonstop v průběhu celého dne. Po jednání pracovní skupiny to ve středu uvedl šéf vězeňské...

I slovenský prezident vyhlásil amnestii

Slovenský prezident Ivan Gašparovič udělil ve středu amnestii k 20. výročí vzniku samostatného Slovenska. Informoval o tom slovenský list Sme, podle něhož by...

Výběr článků

Načítám