Hlavní obsah

Bez trestů díky amnestii skončí i Chvalovský, Pomeje či Trpišovský

Právo, Josef Koukal

Údajný úvěrový podvod bývalého šéfa českého fotbalu Františka Chvalovského (desetiletý trest zrušený vrchním soudem), silniční pirátství Aleše Trpišovského (pravomocný trest dva roky podmíněně) nebo podíl na smrti motocyklisty zpěvačky Dary Rolins (pravomocně 18 měsíců podmíněně).

Foto: Archiv, Právo

Zleva František Chvalovský, Jiří Pomeje a Aleš Trpišovský. Na tresty všech tří se vztahuje amnestie prezidenta republiky.

Článek

To jsou jen některé případy, které díky prezidentské amnestii zůstanou nepotrestány. Posledním dvěma bude zrušen trest, ale zákaz řízení jim zůstane. Mezi adepty na beztrestnost patří i obžalovaní v kauze H-system (s výjimkou Petra Smetky) se stovkami poškozených klientů.

Podmínečný 18měsíční trest za poškozování věřitele by mohl být prominut také herci a producentovi Jiřímu Pomeje. Dvouletou podmínku dostal i bývalý fotbalista Tomáš Skuhravý za podvod s fingovanou krádeží luxusního auta.

Podle ostravského trestního soudce Igora Krajdla by zastavení trestního stíhání mohlo dopadnout i na některé starší případy vytunelovaných družstevních záložen nebo bank.

„Mohla by to být celá Union banka, kde měl být verdikt vyhlášen 22. ledna, ale trestní stíhání bylo zahájeno už v roce 2004,“ uvedl příklad Krajdl. „Do úvahy připadají i všechny kauzy ostravských kampeliček, které doposud nebyly pravomocně skončené,“ podotkl.

Ratha, Janouška a Pekárka se amnestie netýká

Kromě propouštění vězňů Klausova amnestie nařizuje i zastavení některých živých kauz, které se táhnou déle než osm let a pachatelům hrozí maximálně desetileté tresty. Zda mezi nimi budou i politicky citlivé případy, ukážou s jistotou nejbližší dny.

Již teď je ale jisté, že amnestie nebude mít vliv na stíhání Davida Ratha (ČSSD), lobbisty Romana Janouška, poslance Romana Pekárka (ODS), Pavla Vondrouše, který loni v Chrastavě vystřelil na Klause z plastové pistole. Zřejmě ani tykadlového řidiče Romana Smetany.

Nemohu však vyloučit, že se amnestie některých závažných kauz dotkne
pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Přezkumy začnou ve středu ráno

Také uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se pardonu nedočká, a to právě kvůli svému útěku do zahraničí. Na stíhané na útěku se amnestie nevztahuje.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová přesto v úterý nevyloučila, že se amnestie může dotknout i některých závažných kauz, na jejichž vyšetřování její úřad dohlíží.

„Zítra si nechám předložit data. Nemohu však vyloučit, že se amnestie některých závažných kauz dotkne,“ sdělila Právu vrchní žalobkyně.

Na kontrolu spisů se od středečního rána vrhnou i šéfové dvou elitních policejních útvarů, protimafiánského a protikorupčního, Robert Šlachta a Tomáš Martinec.

Na jaké tresty se bude vztahovat amnestie
- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců - podmíněné tresty, které nepřesahují dva roky - nepodmíněné tresty nepřesahující dva roky, pokud nejde o násilný trestný čin nebo odsouzený není recidivista. - nevykonané tresty obecně prospěšných prací a domácího vězení - nesmí se jednat o násilné trestné činy - omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin

„Nastudované to budu mít asi až zítra. Ale myslím, že takovou kauzu, která by se od sdělení obvinění táhla přes osm let, tam nemáme ani jednu,“ řekl Právu ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Šlachta.

Jeho lidé v současné době pracují zhruba na dvou stovkách živých kauz.

„Hned ráno se tomu začneme věnovat,“ potvrdil také ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Martinec. „Některé činy budeme muset společně se státním zastupitelstvím vyhodnotit, případně zastavit trestní stíhání,“ připustil.

Dlouho šetřených kauz je minimum

Z přibližně 250 rozpracovaných kauz by se ty, kde stíhání trvá déle než osm let, daly podle jeho odhadu spočítat na prstech jedné ruky.

Do hodnocení amnestie jako takové se šéfům policejních útvarů v úterý příliš nechtělo. „Amnestie je věc politická a není na místě, abych se k ní jako policista vyjadřoval,“ uvedl Šlachta.

Václav Klaus vyhlásil amnestiiVideo: Prima FTV

Martinec z plošného zavírání kauz kvůli jejich délce nadšený není. „Taková délka může být dána i složitostí těch kauz, takže nám to žádné potěšení nepřináší,“ vysvětlil.

„Nicméně je to amnestie prezidenta, kterou musíme respektovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám