Hlavní obsah

Úřadu došla trpělivost, začne regulovat ceny mobilních operátorů

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) shledal, že na českém trhu mobilních operátorů nepanuje dostatečná konkurence a stávající operátoři svými kroky brání vstupu dalších firem na trh. Úřad se proto rozhodl usnadnit vstup virtuálních operátorů a aktivně regulovat ceny služeb.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

ČTÚ vychází z analýzy, která konstatuje, že tuzemské prostředí "není dostatečně konkurenčním trhem."

To by měl změnit právě vstup nových konkurentů na trh v podobě virtuálních operátorů, kteří si pronajmou sítě od stávajících mobilních operátorů T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu, případně čtvrtého hráče. Má zajistit především snížení cen pro koncové zákazníky. Ty jsou v evropském srovnání vysoké.

"Vzhledem ke dlouhodobé neexistenci komerčních dohod o vzniku mobilních virtuálních operátorů jsou navržená nápravná opatření zaměřena právě na podporu vstupu dalších soutěžitelů na mobilní trh," uvedl ČTÚ.

Zlevňujeme, brání se operátoři a chtějí důkazy

Operátoři se brání tím, že ceny na mobilním trhu vytrvale klesají. Podle mluvčího Telefóniky Hanyho Farghaliho se v segmentu soukromých tarifních zákazníků snížily za posledních pět let o 39 procent. "Případnému pravomocnému rozhodnutí se Telefónica samozřejmě podřídí. Podle našeho názoru ovšem úřad nepředložil a ani nemůže předložit dostatečné důkazy, aby takové rozhodnutí, které by obstálo, mohl vydat," řekl. Doplnění důkazů požaduje i T-Mobile.

Trojice mobilních operátorů sice v posledních letech jednala s několika zájemci o vytvoření virtuálního operátora s využitím jejich sítě, s nikým se ale nedohodla. Operátoři podle analýzy ČTÚ odmítali zájemcům poskytnout velkoobchodní nabídku a zároveň stanovili takový velkoobchodní poplatek, který neumožňoval konkurenceschopnou koncovou cenu.

První vlaštovkou bylo až listopadové vytvoření operátora BLESKmobil pod hlavičkou vydavatelství Ringier, který je ale jen přeprodejcem služeb Telefóniky. I tak ale snížil cenu volání z předplacených karet na polovičních 2,50 Kč za minutu, na což museli zareagovat i T-Mobile a Vodafone. O vytvoření virtuálního operátora mají zájem další firmy, například Tesco, UPC, Centropol nebo Air Telecom.

Regulace ještě potrvá

Návrh textu analýzy ČTÚ v pátek předložil k veřejné diskusi. Ta má skončit na konci ledna, pak bude následovat detailní vyhodnocení uplatněných návrhů, dopracování návrhu analýzy, jeho projednání s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a notifikace s Evropskou komisí. Teprve potom bude moci přistoupit k regulaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám