Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostalo pět stran, ČSSD nadále drží prim

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se sněmovní volby konaly v prosinci, jasně by v nich zvítězily levicové strany. Prvním sociálním demokratům by dalo hlas 36 procent oprávněných voličů, komunisty by volilo 22 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Teprve v závěsu za ČSSD a KSČM by se umístily současné vládní strany ODS (17 procent) a TOP 09 (8,5 procenta). Do Sněmovny by se nově dostali podle CVVM také lidovci (6 procent).

Prosincový volební model podle CVVM (v procentech)
ČSSD36
KSČM22
ODS17
TOP 098,5
KDU-ČSL6
SZ4
SPOZ1,5
Ostatní5

Aktuální průzkumy jiných agentur řadí mezi strany, které by překročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, také zemanovce. Podle šetření CVVM by však obdrželi pouze 1,5 procenta hlasů. Před ně by se dostali zelení s 4 procenty hlasů.

Voleb by se aktuálně zúčastnilo 57 procent oprávněných voličů. Jedná se tedy o znatelný pokles oproti reálným sněmovním volbám v roce 2010, kdy přišlo k urnám 62,6 procenta voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám