Hlavní obsah

Poslanec Pekárek musí za korupci definitivně na pět let do vězení

Právo, Novinky, har, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud uložil poslanci Romanu Pekárkovi (ODS) pět let vězení za přijímání úplatku a zneužívání pravomoci. Pekárek také musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun a pět let nemůže vykonávat funkce v orgánech územní správy s výjimkou člena zastupitelstva. Rozsudek je pravomocný.

Roman Pekárek odsouzený na pět let neměl daleko k pláčiVideo: Novinky

 
Článek

Soud zmírnil trest i brněnskému podnikateli Petru Ličkovi, který byl odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu. I on musí zaplatit 205 tisíc korun pokutu. Ličkovi dal prvoinstanční soud rok nepodmíněně, Pekárkovi šest let.

Pekárek na dotazy novinářů, zda se vzdá poslaneckého mandátu, neodpověděl. "Nevím, co budu dělat," řekl Pekárek s tím, že z rozhodnutí soudu je v šoku. "Je to hrůza a jsem z toho zničený. Nemám k tomu moc co říci," dodal Pekárek.

"Vina obžalovaného byla beze všech pochybností prokázána," řekl na adresu Pekárka předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. Za polehčující okolnost označil například to, že poslanec dosud vedl řádný život, nebo to, že se neprokázalo, že by Pekárek milión, o který si řekl, skutečně dostal.

Já jsem byl vždycky proti korupci, byl jsem vždy proti klientelismu, byl jsem proti zneužívání moci.
Roman Pekárek

Pekárek, který dosud před soudem odmítal vypovídat, v úterý vinu odmítl. „Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem neudělal. Já jsem nikdy nevzal žádný úplatek, já jsem nikdy nikoho nežádal o úplatek,“ řekl odvolacímu senátu.

„Já jsem byl vždycky proti korupci, byl jsem vždy proti klientelismu, byl jsem proti zneužívání moci a byl jsem tím v Kolíně známý,“ zdůrazňoval.

Nahrávka, která jej podle prvoinstančního soudu usvědčuje, byla podle něho účelově vytvořena. „Někdo se rozhodl zneužít můj hlas,“ uvedl s tím, že na nahrávce je sice jeho hlas, ale ta samotná konverzace se neodehrála. „Stojí mimo realitu,“ dodal k nahrávce.

Prodej pozemků za nižší cenu

Pekárek jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podle obžaloby podnikateli Ličkovi, že za miliónový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu, než se počítalo v městském rozpočtu. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Vlastník nyní parcely pronajímá k zemědělským účelům.

Pekárek tvrdí, že s Ličkou, ani s nikým jiným o prodeji pozemků nejednal ani o tom neměl pravomoc, protože jako druhý místostarosta nebyl statutárním orgánem Kolína.

Návrh na prodej pozemků s 15 milióny prý radě a zastupitelstvu nepředkládal on, ale příslušný odbor. Pekárek popřel, že by někoho ovlivňoval, aby návrh prošel. Poslanec si rovněž postěžoval, že je „celou věcí emočně zaskočen“. „Pro mě osobně je ta situace děsivá, je šokující,“ prohlásil.

Takhle jsme nemluvili, tvrdí Lička

Vypovídat před odvolacím senátem se rozhodl i Lička. I on obvinění odmítl. „Nikdy jsem nikomu neslíbil úplatek, ani jsem úplatek nenabízel,“ sdělil soudu. Na rozdíl od Pekárka připustil, že usvědčující nahrávka mohla vzniknout na jeho schůzce s tehdejším kolínským místostarostou. Obsah však prý neodpovídá realitě. „Stoprocentně mohu říci, že takhle jsme nehovořili,“ zdůraznil. Podotkl, že on záznam nepořídil a neví, kdo by mohl být jeho autorem.

Jisté pobavení vyvolal mezi veřejností jeho popis okolností, za kterých mohla nahrávka vzniknout. „Potkali jsme se na nějakém odpočívadle. Možná,“ řekl s tím, že šlo o místo mezi Prahou a Kolínem.

„Nedovedu vám říct, jaký byl důvod,“ odpověděl na dotaz člena senátu, proč se setkali na odpočívadle, když již byla, jak předtím řekl, cena domluvena. „Mně se to tak nejevilo,“ odpověděl následně jednomu z advokátů, zda si mu tehdy Pekárek říkal o úplatek.

Odejděte, stupňují tlak kolegové

Pekárkovi kolegové jej vyzývají k odchodu ze Sněmovny. Předseda klubu ODS Marek Benda Právu řekl, že jim nezbývá než Pekárka vyzývat, aby ze Sněmovny odešel. „Když ho ODS v roce 2009 dávala na kandidátku, tak ten problém neexistoval. On zastavil členství v ODS a my nemůžeme dělat nic jiného, než aby se mandátu vzdal. A to je na něm,“ uvedl Benda.

Dodal, že vláda bude mít většinu ve Sněmovně i bez Pekárka. „Toho, že nebudeme mít většinu, bych se neobával,“ poznamenal Benda

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík vyzval Pekárka, aby opustil Sněmovnu. „Člověk, který je odsouzen, tady nemá co dělat. Je to ostuda celé Poslanecké sněmovny. Bohužel není síla, která by ho zbavila mandátu, on jediný se může vzdát mandátu. Já ho k tomu vyzývám, aby neprohluboval agonii a nedělal ostudu,“ řekl Gazdík. Dodal, že předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová podala návrh, aby poslanec ztratil automaticky mandát v okamžiku, kdy je odsouzen.

Reklama

Související články

Kolínská ODS vyzvala Pekárka k odchodu

Kolínská ODS ve čtvrtek večer znovu vyzvala nového poslance Romana Pekárka, aby opustil stranu. Pekárek je totiž zatím nepravomocně odsouzen za korupci na šest...

Výběr článků

Načítám