Hlavní obsah

Lidé si při mši připomněli rok od úmrtí Havla, v Bruselu svítí neonové srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé si při mši v odsvěceném kostele sv. Anny v Praze připomněli rok od úmrtí prezidenta, spisovatele a dramatika Václava Havla. Mši vedl kardinál Dominik Duka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Mši v kostele sv. Anny vedl arcibiskup Dominik Duka.

Článek

"Zítra to bude rok, kdy sdělovací prostředky na celém světě oznamovaly, že zemřel Václav Havel, prezident země, která díky jeho neúnavnému odporu vůči komunistické diktatuře se mohla stát opět samostatným a suverénním státem," řekl v úvodu kázání Duka, který se za komunismu s Havlem sešel ve vězení.

Prvního českého prezidenta Duka označil za symbol pádu komunistického režimu, který se tolik let jevil nemyslitelný, a zavzpomínal na to, jak on sám na Štědrý den roku 1989 mohl o půlnoční poprvé po 15 letech vystoupit na kazatelnu dominikánského kostela sv. Jiljí v Praze.

Pražský arcibiskup ale jen nevzpomínal; s ohledem na povolební situaci v některých krajích Česka zároveň varoval před návratem těch, "kteří chtějí znovu budovat železnou oponu. Jim a jim podobným svěřujeme v krajích školu a výchovu. Proč?", ptal se Duka.

O obřad v předvečer prvního výročí Havlova úmrtí kardinála Duku požádala vdova Dagmar Havlová. Vedle ní se mše zúčastnila i řada dalších osobností, včetně Havlova někdejšího mluvčího Ladislava Špačka, bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába, herce Jiřího Lábuse nebo fyzioterapeuta Pavla Koláře.

První polistopadový prezident a někdejší disident zemřel loni 18. prosince ve věku 75 let. Mše připomínající jeho odchod se konala na stejném místě, kde se lidé loni mohli s Havlem rozloučit. Rakev s jeho ostatky byla v kostele nazývaném Pražská křižovatka vystavena po dva dny.

Foto: Petr Horník, Právo

Odhalení plakety se zúčastnil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Památku zesnulého prezidenta uctily i americko-české a americko-slovenské komunity. Na takzvaném chodníku svobody u památníku Woodrowa Wilsona v Praze 1 v pondělí jejich zástupci odhalili plaketu Václava Havla.

Brusel si připomíná Havla neonovým srdcem

Úterní výročí Havlova úmrtí si připomíná i Brusel. Na místním sídle Evropského parlamentu se v pondělí rozzářilo Srdce Václava Havla - neonové dílo z dílny Jiřího Davida, které kdysi viselo i na Pražském hradě.

Zhruba 300 kilogramů vážící dílo, které bylo na budovu Evropského parlamentu namontováno již na konci minulého týdne a zůstane tam až do konce ledna příštího roku, se muselo kvůli instalaci upravit. Změnami prošla konstrukce i neonové trubice, které nahradily diody.

Foto: Oldřich Vlasák, ČTK

Neonové srdce (na snímku z instalace 14. prosince) se rozzářilo 17. prosince na budově sídla Evropského parlamentu v Bruselu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám