Hlavní obsah

Ministryni obrany bych dělala já, potvrdila Peake

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rsk, mib

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) ve středu potvrdila, že pokud by došlo k prohození ministerstev obrany a dopravy mezi ODS a LIDEM, byla by nominantkou na post šéfky resortu obrany ona.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Peake sdělila Právu, že řekla premiérovi Petru Nečasovi (ODS), že LIDEM chtějí jednat o alternativě výměny ministerstev v případě, že bude shoda na postupném sloučení resortů dopravy a obchodu a průmyslu.

„Pokud bychom místo ministerstva dopravy dostali obranu, byla bych kandidátem na tento post za LIDEM já. Konečné slovo má premiér,“ řekla Právu.

Nečas: je to logický krok

Nečas po jednání kabinetu uvedl, že obsazení ministerstva obrany lídrem koaliční strany by byl v případě dohody o směně resortů logický krok. Jasno o obsazení postu ministra obrany by chtěl mít do konce první prosincové dekády. Případné sloučení ministerstva dopravy a průmyslu by proběhlo v delším časovém horizontu. Nečas jej nicméně dlouhodobě podporuje.

Již v úterý večer předsednictvo LIDEM akceptovalo možnost výměny resortů mezi ODS a LIDEM. "Nasnadě je hlavně sloučení ministerstva dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu. Považuji za logické, aby ke slučování docházelo v rámci jedné politické strany. Prioritou LIDEM je redukce agend a štíhlý stát, měli bychom v tom jít vzorem,“ řekla k tomu Peake.

Sloučením resortů dopravy a průmyslu by mohlo vzniknout ministerstvo hospodářství.

Klaus výroku o ministrerstvu nerozumí

Prezident Václav Klaus během návštěvy v Maďarsku řekl, že návrhy vezme v potaz, až ho s nimi někdo seznámí. "Ministerstvo průmyslu ODS má, tak nevím, proč by ho měla získávat, proto jsem tomu mediálnímu výroku vůbec neporozuměl. Ale já jako prezident republiky to začnu považovat za návrhy, až mi je sdělí předseda vlády," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám