Hlavní obsah

Pozemky jsme nekoupili za peníze farníků, brání se církev

Právo, pab

Plzeňské biskupství začalo prověřovat, kam se podělo více než půl miliónu korun z kostelní sbírky v Černošíně na Tachovsku. Jak Právo v úterý informovalo, za peníze, které během několika let mezi sebou vybrali zdejší věřící na zvelebení svatostánku, měla podle místního kostelníka Jana Filipčíka církev nakoupit pozemky.

Foto: bohous.rans, Mapy.cz

Kostel sv. Jiří v Černošíně je díky obci zvenku opraven, vnitřní prostory však potřebují rekonstukci

Článek

Filipčík se přitom odvolával na vyjádření pátera Jiřího Hájka z římskokatolické farnosti ve Stříbře, který peníze z kostelní sbírky spravoval a který nákupem pozemků argumentoval, když chtěli farníci za své příspěvky nechat vymalovat interiér kostela. [celá zpráva]

„Do koupi pozemků jsme investovali finance získané prodejem dvou nevyužívaných farních budov v Černošíně a v Ošelíně. Tedy v žádném případě nešlo o peníze vybrané od farníků,“ uvedl v úterním prohlášení plzeňský biskup František Radkovský.

Ten si podle svých slov nechá v nejbližší době předložit účetnictví stříbrské farnosti k důkladné kontrole. „Chci vědět, jak bylo s penězi vybranými od farníků naloženo,“ prohlásil Radkovský.

Z jeho vyjádření dále vyplývá, že žádná zvláštní sbírka určená výhradně na opravu kostela v Černošíně neprobíhala. „Farníci pravidelně přispívali tak, jak je obvyklé, tedy do sbírky na provoz kostela. Z těchto peněz je hrazena například elektřina, pojištění nebo drobné opravy,“ řekl dále Radkovský s tím, že pátera Hájka považuje za svědomitého kněze, který se léta pečlivě stará o údržbu a opravy svěřených kostelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám