Hlavní obsah

Česko sevře náledí a napadne až 40 cm sněhu, varovali meteorologové

Novinky, jas

Meteorologové ve středu vydali výstrahu před sněžením a náledím. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před náledím platí pro všechny kraje České republiky, silné sněžení bude hrozit na severozápadě země.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Silné sněžení se bude objevovat v souvislosti s přechodem studené fronty. "Zvláště v Čechách se vyskytnou četné srážky, které budou zpočátku dešťové, ve čtvrtek k ránu na západě a severozápadě budou postupně nad 500 metrů přecházet ve sněžení, s intenzitou kolem 5 centimetrů za 3 hodiny," očekávají meteorologové.

Na severozápadě Čech by mělo napadnout od pěti do 15 centimetrů, na horách od 20 do 30 centimetrů. Nejvíce by mělo sněžit v Krušných horách, kde meteorologové předpokládají až 40 centimetrů sněhu. V průběhu dne se sněžení objeví i v nížinách, kde by mohlo napadnout do pěti centimetrů sněhu.

Výstraha na silné sněžení platí ve čtvrtek pro Ústecký, Liberecký, Plzeňský a Karlovarský kraj od 6 do 23 hodin.

Na Moravě a ve Slezsku se sněžení objeví až ve čtvrtek navečer v polohách nad 600 metrů.

Ve čtvrtek během dne zesílí vítr, který bude na horách v nárazech dosahovat rychlosti až 72 kilometrů za hodinu. "Na horách v Čechách, zejména na severozápadě, se mohou místy tvořit sněhové jazyky," doplnil ČHMÚ.

Postupně začnou klesat teploty pod nulu a začne se tvořit náledí. Výstraha na náledí platí od čtvrtečního večera do odvolání pro všechny kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám