Hlavní obsah

První dceru jim zabila schizofrenička. Po roce se rodině splnilo přání a narodila se Anička

Právo, Jiří Tomaškovič
Frýdek Místek

Na narození dalšího dítěte čekali Kuchtíkovi z Frýdku-Místku netrpělivě víc než kdokoliv jiný. V lednu letošního roku totiž přišli o osmnáctiměsíční dceru Andreu. V bytě babičky ji ubodala schizofrenička a Kuchtíkovým se tehdy zhroutil svět. Toužili po odplatě, a také po chybějící dcerce.

Foto: rodina Kuchtíkova, .

Anička se narodila necelých 10 měsíců po smrti své sestry.

Článek

Po necelém roce se jim jejich přání částečně vyplnilo. Počátkem listopadu přivedla osmatřicetiletá Andrea Kuchtíková na svět další dítě, a opět dceru. „Jmenuje se Anička. Těsně po narození vážila čtyři kilogramy a měřila 51 centimetrů. Vypadala jako Andrejka, když se narodila. Jen má světlé vlásky,“ řekla Právu Andrea Kuchtíková. Světlovlasí po otci jsou i její tři bratři - jednadvacetiletý Vojtěch, devatenáctiletý Patrik a dvanáctiletý René.

Čas, jenž od tragické smrti milované dcery uplynul, i příchod dalšího miminka obrovskou bolest zmírnil. Nikdy to ale podle Kuchtíkových nepřebolí. Další dítě, které by jim pomohlo alespoň částečně se vypořádat se smrtí malé Andrejky, si velice přáli. Ve chvíli, kdy zjistili, že to bude dcera, dokonce Kuchtíkovi uvažovali nad tím, že ji pojmenují stejně, tedy Andrea. Nakonec to zavrhli, díky jménu Anna ale budou mít obě alespoň stejné iniciály. „Věříme, že Aničku nám poslala Andrejka, aby nám nebylo tolik smutno,“ svěřila se Kuchtíková.

Kuchtíkovi se v průběhu roku přestěhovali do nového domu. V dětském pokoji jsou nachystané hračky, které měly být Aniččiny sestry. „Měl to být pokoj Andrejky,“ vysvětluje smutně matka a dodává, že věří, že Annu sestra pohlídá. „Nic podobného se nesmí opakovat.“

Žena útočila v lednu

Tragická událost, při které manželé přišli o milovanou dceru Andreu, se udála 22. ledna letošního roku. Na byt babičky Marie Bartošové, která malou Andreu hlídala, tehdy zazvonila jednačtyřicetiletá Monika K. trpící schizofrenií. Když babička otevřela dveře bytu, nemocná žena na ni zaútočila nožem. Vzápětí napadla i brečící Andrejku. Jediná rána do zad byla pro osmnáctiměsíční batole smrtelná.

Monika K. nebyla příčetná a skončila na uzavřeném oddělení Psychiatrické léčebny v Opavě. V červnu jí soud nařídil ochrannou léčbu, takzvanou zabezpečovací detenci. Tu nelze určit na konkrétně stanovenou dobu, ale trvá, dokud je potřeba.

Soud proto musí minimálně jednou za rok přezkoumávat, zda důvody zabezpečovací detence stále trvají. Jednat bude tedy nejpozději příští rok v červnu. V měsíci, kdy by Andrea slavila třetí narozeniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám