Hlavní obsah

V Česku jsou nová, speciálně označená parkovací místa pro ženy

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedna z prvních parkovacích stání pro ženy se nacházejí u vchodu do restaurace McDonald's na rychlostní silnici R10 v Praze-Horních Počernicích. Rozměrově se nijak neliší od stávajících parkovacích míst, jsou jen jednoduše označena bílým nápisem "ŽENY".

Vyhrazená parkovací místa pro ženyVideo: Novinky

 
Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že se jedná o narážku na nechvalně proslulé řidičské schopnosti něžného pohlaví, skutečnost je ale jiná. Podstatou existence těchto parkovacích míst je bezpečnost - snížení rizika násilného přepadení. Místa jsou totiž blíže vchodu do objektů a je na ně lépe vidět. Tím se pro ženy zmenšuje bezpečnostní riziko.

Tato vyhláška je podle Drahomíry Jirákové, ředitelky komunikace českého McDonald´s, reakcí na vyhlášku Evropské unie, proto jsou takto označená parkovací místa v mnoha státech Evropy běžným jevem.

„Vyhláška, která doporučuje, že pro ochranu maminek a pro ochranu žen mají být vyhrazena speciální parkoviště. My jsme to dostali uloženo státním orgánem pro Prahu 20 a bylo to doporučeno Policií České republiky. Jde o to, aby žena, která parkuje v noci nebo jede s dítětem, měla vchod co nejblíže a nejlépe dostupný,“ říká Jiráková.

O zřízení parkovacích míst pro ženy ovšem rozhoduje majitel objektu. Ustanovení je totiž doporučené, nikoliv závazné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám